Secetă până în sepembrie! Dobrogea, afectată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Secetă până în sepembrie! Dobrogea, afectată!

Social 30 August 2017 / 17:03 537 accesări

Seceta nu vrea să se dea dusă. Deficitele de umiditate în sol se vor menține pe terenurile agricole până pe 6 septembrie, fiind posibilă deprecierea stării de vegetație la culturile tardive, reiese din prognoza agrometeorologică valabilă în intervalul 23 - 29 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

De asemenea, specialiștii ANM atenționează că lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înființării culturilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) se vor desfășura cu dificultate.

În cultura neirigată de porumb, conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta în perioada menționată valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Maramureș și Banat, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Oltenia și Transilvania, sudul Crișanei, izolat în centrul, estul și sud-estul Dobrogei, vestul, sud-estul, estul și nordul Munteniei.

În cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, vestul Crișanei, nordul Olteniei, centrul, sud-estul și local în sudul Transilvaniei, izolat în sudul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare și, local, apropiate de optim.La floarea-soarelui se va înregistra faza de maturitate deplină (30-100%), extinzându-se lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a țării.În funcție de data semănatului și precocitatea hibrizilor, cultura de porumb se va afla la maturitatea în lapte (80-100%), ceară (50-100%) și deplină (30-100%), precum și începutul recoltării.

Sfecla de zahăr va înregistra îngroșarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creșterea tuberculilor, veștejirea vrejilor și recoltarea, în aproape toate bazinele specializate.

La pomii fructiferi și vița-de-vie se vor continua creșterea și coacerea fructelor/boabelor, acumularea zahărului, precum și recoltarea la soiurile de consum. "În zilele fără precipitații, lucrările agricole specifice (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc) se vor desfășura în bune condiții", spun specialiștii ANM.

Conform prognozei meteorologice a ANM, în perioada 31 august - 6 septembrie vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12-26 grade Celsius în primele zile, valori apropiate de mediile multianuale, și 18-28 de grade Celsius spre sfârșitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1-6 grade, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 21-34 grade Celsius, la nivelul întregii țări, iar cea minimă va fi cuprinsă între 3-21 grade Celsius, cele mai scăzute valori înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei. Sub aspect pluviometric, sunt prognozate ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum și local de căderi de grindină.

Taguri articol


12