Și brânzeturile ne pot îmbolnăvi grav!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-au analizat 34 de tipuri

Și brânzeturile ne pot îmbolnăvi grav!

Sănătate 06 Iulie 2016 / 13:12 2042 accesări

Tot mai multe studii ale experților Asociației Pro Consumatori (APC) privind calitatea unor produse alimentare care se găsesc pe piața noastră scot la iveală grave probleme. Aproape că nici nu mai știm ce să mâncăm. Produse alimentare esențiale, dar și dulciuri pe care le luăm copiilor sunt pline de aditivi alimentari care nu fac altceva decât să pună în pericol sănătatea. Se pot declanșa alergii, dar se poate ajunge chiar și până la declanșarea cancerului, în cazul în care consumăm respectivele produse des. Astfel, specialiștii ne atrag atenția să citim cu mare atenție etichetele, iar atunci când constatăm că lista cu ingrediente este plină cu aditivi alimentari, să nu cumpărăm produsul.

Alegerea produselor alimentare în marile magazine a devenit aproape o misiune imposibilă pentru mulți dintre noi. Cum alegem un aliment dacă ne aflăm în fața unui raft uriaș cu zeci de tipuri de alimente? În primul rând, specialiștii ne atrag atenția să citim cu mare atenție etichetele, iar atunci când constatăm că lista cu ingrediente este plină cu aditivi alimentari, să nu cumpărăm produsul. Experți ai Asociației Pro Consumatori (APC) continuă studiile privind calitatea unor produse alimentare care se găsesc pe piața noastră, în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. De această dată, ei s-au oprit la brânzeturi. Astfel, ei au achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 34 de tipuri de brânzeturi, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește denaturarea unor sortimente de brânzeturi cu impact asupra bugetului și sănătății consumatorilor.

CE SUBSTANȚE S-AU GĂSIT

Analizele realizate de experții APC au condus la descoperirea mai multor substanțe în unele sortimente de brânzeturi, astfel: folosirea amidonului în rețeta unor sortimente de brânză mozzarella de către unii producători induce în eroare consumatorul deoarece mozzarella se obține numai din lapte, fără adaosuri de altă natură; folosirea natamicinei (E 235) în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semi-tare, acest aditiv alimentar este folosit ca și conservant artificial cu acțiune antibiotică, antifungică, fiind suspect de favorizarea dezvoltării unor agenți microbieni patogeni. Totodată, poate provoca greață, vomă, anorexie, diaree și iritarea pielii. De asemenea, în unele sortimente de brânză maturată se folosește pastă semi-tare (un aditiv -E 1105, realizat din proteine extrase din ouă), cunoscută sub denumirea de lysozyme și care poate provoca reacții alergice; folosirea clorurii de calciu (E509) în unele sortimente de cașcaval, ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant; folosirea nitratului de sodiu în unele sortimente de brânzeturi semi-tari. ”Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar”, potrivit APC.

„ASISTĂM LA UN PROCES DE DENATURARE LEGALĂ“

Potrivit președintelui APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat într-un comunicat al Asociației, în ultimii ani asistăm la un proces de denaturare legală a brânzeturilor din cauza vidului legislativ din acest domeniu, fapt care a dus atât la prejudicierea economică a producătorilor onești, proces care a culminat, în unele situații, chiar cu dispariția acestora, cât și la o afectare a intereselor economice ale consumatorilor, punându-le acestora chiar sănătatea în pericol. ”În aceste condiții, până când prin intermediul unor legi se vor interzice producția și comercializarea unor astfel de produse, singura măsură menită să-i protejeze pe consumatori rămâne informarea lor prin realizarea de studii care să demaște aceste practici, astfel încât consumatorii să nu mai achiziționeze produse de o calitate scăzută și cu încărcătură chimică ridicată, fapt ce va duce în cel mai scurt timp la dispariția unor astfel de produse datorită cererii scăzute pentru acestea, nemaiexistând astfel interesul economic din partea unor astfel de producători pentru fabricarea unor astfel de produse”, a adăugat conferențiarul.



12