Simbolistica verighetei. De ce se poartă pe degetul inelar?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Simbolistica verighetei. De ce se poartă pe degetul inelar?

Lifestyle 06 Iulie 2017 / 17:59 4844 accesări

Atunci când doi oameni se căsătoresc, în fiecare colț al lumii se organizează un ritual special, o ceremonie prin care cei doi soți își promit dragoste, devotament și fidelitate pentru tot restul vieții. Cu toate că trăim în civilizații diferite, peste tot în lume uniunea dintre un bărbat și o femeie are parte de o atenție deosebită, potrivit Antena 3. Însă există un element comun care este întâlnit în foarte multe părți ale lumii: verigheta.

Verighetele simbolizează căsătoria dintre două persoane și se pun, de cele mai multe ori, pe degetul inelar de la mâna stângă. În zilele noastre, o situație similară are loc atunci când femeia primește din partea iubitului, atunci când este cerută de soție, inelul de logodnă, care, până la nuntă, va fi purtat pe degetul inelar de la mâna dreaptă. Însă până la urmă, fiecare poartă inelul de logodnă pe degetul pe care dorește. Purtarea verighetelor de către cei doi soți este un obicei adânc ancorat în istoria omenirii. Dacă în primii ani ai Erei noastre acestea erau confecționate din fier, în primele secole ale Creștinismului verigheta era deja din aur.

Persoanele de religie creștină poartă verighetele ca simbol al armoniei, iubirii reciproce și al credinței. Dar nu toată lumea poartă verigheta pe inelarul de la mâna stângă. Iată câteva țări în care verigheta este purtată, de cele mai multe ori, pe inelarul de la mâna dreaptă: Rusia, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Grecia, Spania (cu excepția Cataloniei), protestanții din Țările de Jos.

Țări în care verigheta este purtată pe inelarul stâng: catolicii din Țările de Jos, Italia, Franța, România.

De ce pe mâna stângă?

Dar care este adevăratul motiv din spatele acestui obicei atât de răspândit și cu o simbolistică atât de aparte? În realitate, există mai multe teorii cu privire la acest subiect. Prima, care își are rădăcinile în vremurile antice, susține că vena iubirii provine de la degetul inelar de la mâna stângă, pe care este purtat inelul căsătoriei, și că de acolo, prin sânge, iubirea va ajunge până la inimă.

Pe de altă parte, o altă teorie cu privire la purtarea verighetelor de către soți vine din tradiția chinezească, ce spune că fiecare deget reprezintă câte un element foarte importat din viața omului.

Simbolistica degetelor: Degetul mare - familia; Arătătorul - rudele; Degetul mijlociu: propria persoană, Ego-ul; Inelarul - partenerul de viață; Degetul mic - copiii. Astfel, verigheta se poartă pe degetul aferent relației de cuplu, pe inelar.

Cu toate că, în trecut, verigheta a avut mai mult un rol simbolic, în zilele noastre este percepută și ca o bijuterie. Fie că este vorba despre inele confecționate din aur alb, galben sau din metale mai prețioase ori cu diamante, verighetele reprezintă o preocupare serioasă a viitorilor miri înainte de nuntă. Cel mai important, însă, este ca, odată ce le-am achiziționat, să nu fie nevoie să le schimbăm cu altele niciodată.

Taguri articol


12