Soluția magică pentru evitarea blocării drumurilor din cauza zăpezii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum putem să nu mai pierdem bani, timp și efort

Soluția magică pentru evitarea blocării drumurilor din cauza zăpezii

Administrație 13 Ianuarie 2017 / 07:00 2474 accesări

Perdelele forestiere pot fi parapeți naturali împotriva înzăpezirilor

Perdelele forestiere pot fi parapeți naturali împotriva înzăpezirilor

Timp de aproape o săptămână, locuitorii județului Constanța au trăit cu senzația că polul nord s-a mutat în Dobrogea. Ninsori, viscol, maşini blocate şi sute de oameni prinşi în nămeţi au fost ingredientele tabloului sumbru care a predominat zile bune. În funcţie de situaţie, autorităţile au instituit, de la o oră la alta, diferite coduri, de la galben la portocaliu, ba chiar şi roşu. Dintre toate judeţele prinse în infern, Constanţa a fost cel mai afectat, pentru că aici viscolul s-a manifestat cel mai puternic. Şi a avut şi unde, în condiţiile în care există o suprafaţă foarte mică de teren împădurită, iar vântul poate să se desfăşoare în voie. Nimeni nu a putut să intre sau să iasă din judeţ pe cale rutieră câteva zile la rând. Deși au încercat să nu fi prinse pe picior greșit, autoritățile s-au dovedit a fi neputincioase în fața urgiei. Nici măcar cu ajutorul utilajelor din alte județe autoritățile constănțene nu au putut face față situației. Rezultatul acțiunilor de deszăpezire este unul extrem de costisitor. În această perioadă, autoritățile au cheltuit zeci de milioane de lei pentru a scoate mașinile și oamenii din nămeți. La asta se mai adaugă efortul supraomenesc al echipelor de salvare. În loc să cheltuiască bani cu nemiluita pentru a deszăpezi un drum, care oricum se blochează imediat la primul vânt mai puternic, autoritățile ar putea să investească într-o metodă pe cât de simplă pe atât de eficientă. Este vorba de plantarea de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naționale, județene, comunale și chiar autostăzi. Pe lângă faptul că ar putea fi o barieră naturală împotriva viscolirii zăpezii, perdele forestiere sunt extrem de eficiente pentru combaterea secetei, în timpul sezonului cald. De altfel, un proiect pilot de acest gen a fost aplicat în urmă cu câțiva ani de fosta conducere a Consiliului Județean Constanța (CJC). Concret, pentru a combate fenomenul înzăpezirii, CJC a înființat, printr-un program unic la nivel național, perdele forestiere de protecție în anumite porțiuni de drum județean unde se înregistrau mai mereu probleme. „Acolo unde primarii şi, respectiv, cetăţenii au fost de acord să plantăm arbuşti care să protejeze drumurile judeţene, zăpada nu a troenit”, declara fostul vicepreședinte al CJC în urmă cu câțiva ani. El a dat și un exemplu, tronsonul de Drum Judeţean 223 Floriile - Aliman, unde pe o lungime de şase kilometri au fost înființate perdele forestiere. „În fiecare an erau probleme pe acest sector de drum şi cheltuiam foarte mulţi bani pentru deszăpezire. Însă, datorită realizării perdelei forestiere de-a lungul șoselei, de vreo doi ani, în această zonă nu am mai avut nicio problemă”, a explicat Darie.

IDEE PRELUATĂ LA NIVEL NAȚIONAL

De altfel, proiectul realizat de CJC în urmă cu câțiva ani, și stopat inexplicabil, dar care şi-a dovedit utilitatea, ar putea fi aplicată la nivel național de Guvernul României. O primă tentativă a fost făcută de actualul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în vremea când acesta ocupa funcția de vicepremier. La vremea respectivă, Dragnea a spus, în timpul unei vizite la Constanţa, în 2014, că perdele forestiere de-a lungul drumurilor au fost adevărate scuturi verzi împotriva înzăpezirii drumurilor. Dragnea a afirmat că proiectul demarat de CJC va fi preluat şi extins la nivel naţional. „Fostul președinte al CJC Nicuşor Constantinescu a avut o idee excelentă cu aceste perdele şi cred că, de-a lungul tuturor drumurilor naţionale, judeţene, comunale şi chiar al autostrăzilor, trebuie realizate perdele forestiere, care împiedică înzăpezirea drumurilor. În plus, perdelele ne scutesc să cheltuim bani pentru înlăturarea zăpezilor”, a afirmat Dragnea la vremea respectivă.

PLAN PENTRU PROTEJAREA AUTOSTRĂZII A2

Tot în 2014, la două luni de la declaraţiile lui Dragnea, autorităţile de la Bucureşti au pus în practică promisiunea. În acest sens, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a transmis 23,69 hectare de teren agricol, aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului şi SC A&S International 2000 SRL, în gestiunea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, în vederea înfiinţării unor tronsoane de perdele forestiere de protecţie a Autostrăzii A2 Bucureşti - Constanţa, pentru evitarea înzăpezirii drumului. Decizia autorităţilor de la Bucureşti a fost salutată de drumarii din judeţul Constanţa. Mai concret, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Marin Dima, a declarat că Autostrada A2 se înzăpezeşte în fiecare iarnă. „Este un prim pas pentru protecţia împotriva înzăpezirii, dar această campanie trebuie continuată pe toate drumurile, indiferent că sunt naţionale, judeţene sau comunale. Plantarea de perdele forestiere este singura metodă eficientă împotriva înzăpezirii drumurilor”, a spus Dima. Numai că, după ce Dragnea și-a dat demisia din Guvern, pentru că a fost condamnat la închisoare cu suspendare, proiectul realizării de perdele forestiere de-a lungul drumurilor a intrat în moarte clinică. Acum, pentru că partidul său conduce din nou țara, el poate fi reînviat și aplicat de Executivul Grindeanu.

CE SPUN SPECIALIȘTII ÎN AGRICULTURĂ

Ideea plantării de perdele forestiere de-a lungul drumului este îmbrățișată și de specialiștii în agricultură. „Perdelele forestiere au un rol determinant în protejarea culturilor împotriva vântului. În perioada iernii, zăpada căzută în zonele cu perdele forestiere rămâne ca un strat protector al culturilor, fiind împiedicat fonomenul de viscolire. În celelalte anotimpuri, mai ales în zona Dobrogei, unde seceta este un fenomen des întâlnit, terenurile protejate de perdelele forestiere au grad mai mic de evaporarea apei din sol. Este foarte important ca acestre perdele forestiere să fie amenajate după un proiect întocmit de specialiști, în care să se țină cont de direcția vânturilor dominante. Fermierii care au înțeles utilitatea acestor perdele forestiere spun că sporul de producție la culturile amplasate în aceste zone este de 30 până la 50%“, a declarat directorul Direcției Agricole Județene Constanța, Ioan Albu.

CE SPUN PRIMARII

În ceea ce-i privește pe primarii din județul Constanța, edilii spun aproape la unison că realizarea de perdele forestiere de-a lungul drumurilor aduce numai beneficii. „La ieșirea din localitatea Viișoara, în urmă cu mai mulți ani, un agent economic a plantat la marginea DN 3 perdele forestiere. Pot să vă spun că, în acea zonă, nu s-au format suluri de zăpadă pe șosea, așa cum s-a întâmplat în alte zone. În concluzie, prin realizarea acestor perdele forestiere de-a lungul drumurilor, cred că s-ar cheltui mai puțini bani pentru acțiunile de deszăpezire, iar efortul salvatorilor nu ar mai fi atât de mare“, a spus primarul comunei Cobadin, Cornel Cocoș.

AJUTOR GUVERNAMENTAL

Cu toate că, practic, România este extrem de deficitară la capitolul perdele forestiere, pe hârtie, suntem campioni. Recent, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat o schemă de ajutor financiar, prin care proprietarii de terenuri agricole și neagricole, publici și privați, pot primi până la șapte milioane de euro pentru împădurirea suprafețelor de teren deținute și crearea de perdele forestiere de protecție. Cererile de sprijin pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse până la data de 20 ianuarie 2017, ora 16:00.



12