Spui NU imunizării împotriva gripei? Vezi câte vieți pier!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anual mor prea mulți oameni

Spui NU imunizării împotriva gripei? Vezi câte vieți pier!

Sănătate 29 Octombrie 2015 / 17:16 853 accesări

Vaccinarea antigripală este considerată extrem de importantă de experți în sănătate. Ba mai mult, datele statistice sunt cele care întăresc afirmația: ”Un NU vaccinului antigripal înseamnă pierderea a mii de vieți”! sau ”500.000 de oameni mor anual din cauza gripei, dintre care 10% în Europa”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). OMS a lansat anul acesta un mesaj privind vaccinarea antigripală a populației la risc, atenționând prin mediatizarea statisticilor, dar, în același timp, venind și cu unele sfaturi: ”Dacă ai peste 65 de ani, vaccinează-te!”, iar pentru personalul medical: ”Protejează-te și protejează-ți pacienții!”.

VACCINARE Aproximativ 80.000 de persoane au fost vaccinate în primele 2 săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, anunță Ministerul Sănătăţii (MS). Precizăm că, pentru sezonul 2015 - 2016, MS a achiziţionat 500.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. “Avem deja 300.000 de doze distribuite la nivelul direcțiilor de sănătate publică pentru derularea campaniei, urmând ca de săptămâna viitoare să fie distribuite și celelalte. Anul trecut, MS a încheiat un acord-cadru pe timp de 2 ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de vaccin şi peste cele 500.000 de doze”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a MS se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical și gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

MĂSURI... MS reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă, informează MS.

Mesaj...

Mesajul, care se adresează populației, în sensul conștientizării acesteia privind beneficiile vaccinării antigripale, este transmis de către experții Biroului OMS și printr-un clip video, care poate fi vizualizat pe pagina web a MS, www.ms.ro.

Costuri uriașe

Datele preliminarii ale unuiStudiu privind povara clinică și economică prin gripărealizat pentru sezonul 2013 - 2014 de către INSP, în colaborare cu experții Biroului OMS pentru Europa, arată că, în România, costurile consultațiilor la medicii de familie și ale spitalizărilor pentru gripă, pentru afecțiunile clinice compatibile cu gripa (ILI),pentru infecțiile acute respiratorii (ARI) și infecțiile respiratorii acute severe (SARI)au depășit2,4 milioane de euro. De exemplu, pentru 1.151 de cazuri SARI au fost cheltuiți 1,7 milioane euro. Costul unui caz de SARI confirmat cu virus gripal a fost de 1.564 euro, în timp ce costul unei vaccinări antigripale este de 5,4 euro, se arată în studiu, potrivit unui comunicat al MS.

Citește și:

Care este numărul necesar de vaccinări pentru a preveni răspândirea gripei?

Copiii, bătrânii și gravidele nu mai au întâietate la vaccinare!

”Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

A fost confirmat primul caz de gripă! Vezi cine a fost diagnosticat!



12