Sume uriașe cheltuite cu pregătirea medicilor! Ce soluție are MS?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vor fi ținuți doctorii în țară?

Sume uriașe cheltuite cu pregătirea medicilor! Ce soluție are MS?

Sănătate 05 Decembrie 2016 / 17:58 364 accesări

De ani buni sunt trase semnale de alarmă potrivit cărora țara noastră este o adevărată fabrică de medici pentru alte țări. Sunt cheltuite sume impresionante pentru pregătirea lor, în detrimentul statului român. Studiul realizat de Organizația Mondială a Sănătății în toamna lui 2016 arată că pregătirea universitară a unui medic în România costă, în medie, 81.000 de lei. Suma nu include și anii de rezidențiat, care implică, de asemenea, costuri destul de mari.

De ani buni sunt trase semnale de alarmă potrivit cărora țara noastră este o adevărată fabrică de medici pentru alte țări. Sunt cheltuite sume importante pentru pregătirea lor, în detrimentul statului român.

Ministerul Sănătății (MS) a prezentat, pe 5 decembrie, Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate 2017 - 2020, care are drept scop adoptarea unei abordări strategice privind gestionarea migrației personalului medical din România. În paralel, MS a prezentat și rezultatele primului studiu asupra costurilor de instruire universitară a personalului medical. Studiul realizat de Organizația Mondială a Sănătății în toamna lui 2016 și citat de MS, într-un comunicat, arată că pregătirea universitară a unui medic în România costă, în medie, 81.000 de lei. Suma nu include și anii de rezidențiat, care implică, de asemenea, costuri destul de mari. Un simplu calcul relevă că, pentru pregătirea celor 43.000 de cadre medicale care din 2007 până acum și-au manifestat intenția de emigra (prin solicitarea certificatului de conformitate), România a cheltuit circa 3,5 miliarde de lei. Această sumă poate fi considerată o pierdere și nu o investiție, deoarece majoritatea acestor cadre medicale au emigrat. În acest context, dezvoltarea unui Plan Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate a devenit imperios necesară, se arată într-un comunicat al MS. Planul se axează pe îmbunătățirea guvernanței în acest domeniu, pe ajustarea formării personalului medical bazat pe competențe, implementarea unui management modern al resurselor umane în unitățile sanitare și crearea unor politici de stat de motivare a personalului medical de a rămâne și practica în România. “De succesul implementării tuturor acțiunilor din acest plan va depinde dacă personalul medical va rămâne în România să asigure îngrijiri de calitate românilor. Și aceasta nu ține de politică, ci orice guvernare trebuie să fie onorată să o ducă la bun sfârșit. Deoarece fără cadre medicale un sistem de sănătate este un sistem nefuncțional, fără impact asupra stării de sănătate a cetățenilor săi”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, citat într-un comunicat al MS.



12