Sunt sau nu sigure depozitele bancare?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bănci VS stat - runda a doua

Sunt sau nu sigure depozitele bancare?

Economie 22 August 2017 / 17:10 749 accesări

Potrivit BNR, 99,65% dintre depozitele bancare ale populației sunt garantate, pentru că nu depășesc 100.000 euro

Potrivit BNR, 99,65% dintre depozitele bancare ale populației sunt garantate, pentru că nu depășesc 100.000 euro

Avocatul Gheorghe Piperea: „Prima sursă de finanțare a unei bănci insolvente nu sunt banii acționarilor, ci ai deponenților cu mai mult de 100.000 euro“

Avocatul Gheorghe Piperea: „Prima sursă de finanțare a unei bănci insolvente nu sunt banii acționarilor, ci ai deponenților cu mai mult de 100.000 euro“

REPLICĂ... Cum era de așteptat, dacă te cheamă premier Mihai Tudose și spui că o să ieși în public și o să le recomanzi oamenilor să nu-și depună banii la banca X, pentru că-i pe pierdere, doica băncilor, BNR, se autosesizează și dă replică - „Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor păstrate în băncile din România. Sectorul bancar este solid și lichid. La 30 iunie, rata medie de solvabilitate se situa la 19,8% față de valoarea minimă reglementată, inclusiv în plan european, de 8%, și față de media europeană, de 14%. Nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (adică raportul dintre activele lichide și pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%“. De asemenea, banca centrală punctează că supraveghează băncile din punct de vedere prudențial, nu fiscal - „Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudență, obligația BNR este să îi ceară un aport de capital, pentru a aduce indicatorii de solvabilitate și lichiditate la niveluri care să asigure buna funcționare și siguranța depozitelor populației și firmelor. Astfel, în perioada 2008 - 2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro). În conformitate cu legislația europeană, toate depozitele până la 100.000 euro sunt garantate. La 30 iunie, numărul persoanelor fizice române care aveau economii în bănci era de 10.204.042, dintre care 10.169.155 persoane se încadrau în plafonul garantat (99,65% din total). La aceeași dată, numărul firmelor care dețineau depozite în bănci era de 736.813, dintre care 718.924 (97,57% din total) se încadrau în plafonul de garantare“.

...ȘI CONTRA-REPLICĂ Reamintim că Fiscul a început verificările la două dintre cele 18 bănci care nu au profit în România, după cum a anunțat premierul Mihai Tudose - „Avem 36 de bănci active, 18 sunt pe plus, 18 nu sunt. Eu cred că trebuie să le ajutăm, poate facem o fundație, să le dăm niște bani; înțeleg că ele au venit aici să ne ajute... zici că sunt subsidiare ale Crucii Roșii sau pur și simplu au venit aici crezând că toți purtăm tricouri pe care scrie Fraier. La două dintre ele este ANAF-ul acum, iar eu cred că o să ieșim public și o să spunem că banca X nu are profit de doi - trei ani și nu e sigur să îți ții economiile acolo“. La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea amintește că, în cazul unei bănci aflate în dificultate, principala sursă de finanțare întru salvarea de la insolvență nu sunt banii acționarilor, ci, într-o primă fază, banii deponenților care au economii mai mari de 100.000 euro și, ulterior, banii contribuabililor - „Așa spune legea rezoluției bancare, cea care, în decembrie 2015, a trecut prin Parlament, Președinție și Curte Constituțională ca prin brânză, în timp ce legea dării în plată a scos la luptă toți stormtrooperșii imperiilor bancare“.

Taguri articol


12