„Tandemul toxic Dragu - Biriș vinde țara FMI-ului“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fostul șef ANAF Gelu Diaconu acuză:

„Tandemul toxic Dragu - Biriș vinde țara FMI-ului“

Economie 08 Mai 2016 / 16:22 1070 accesări

Fostul șef ANAF Gelu Ștefan Diaconu: „Ca prin minune, Dragu și Biriș vor cere ajutorul binefăcător al FMI și CE, instituții de la care au primit o pâine de mâncat, de-a lungul timpului“

Fostul șef ANAF Gelu Ștefan Diaconu: „Ca prin minune, Dragu și Biriș vor cere ajutorul binefăcător al FMI și CE, instituții de la care au primit o pâine de mâncat, de-a lungul timpului“

În aprilie, veniturile colectate de Fisc au scăzut dramatic, comparativ cu anul trecut

În aprilie, veniturile colectate de Fisc au scăzut dramatic, comparativ cu anul trecut

Fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu demască incompetența crasă a duo-ului actual de la Finanțe, Anca Dragu - Gabriel Biriș. El spune că încasările din februarie - aprilie sunt de-a dreptul dezastruoase; numai în a patra lună a anului, veniturile colectate sunt cu două miliarde lei mai mici decât în aceeași perioadă din 2015! Diaconu remarcă faptul că lupta împotriva evaziunii fiscale a fost abandonată și estimează că, până la finele anului, gaura de la buget va fi de cel puțin trei miliarde euro. Și cum acoperi o asemenea catastrofă? Simplu - crești taxele, tai cheltuielile și, în „disperare“ de cauză, ceri ajutorul financiar al FMI și CE, de care doar ce-am scăpat.

INCOMPETENȚĂ MASCATĂ

Fostul șef al ANAF Gelu Ștefan Diaconu acuză tandemul actual din Finanțe, Anca Dragu - Gabriel Biriș, că manipulează încasările Fiscului, folosindu-se de cifrele mari din ianuarie, „când instituția nu era pusă încă în slujba gulerelor albe“. „A trecut și aprilie, prima lună din trimestrul II, iar dimensiunea dezastrului capătă un contur fără echivoc. Se înregistrează nu numai o accelerare a scăderii colectării, față de aprilie 2015 (mai puțin cu fix două miliarde lei, respectiv circa 450 milioane euro), ci și o nerealizare majoră - în premieră! - față de program (mai puțin cu 1,26 miliarde lei, respectiv circa 280 milioane euro)“, scrie Diaconu pe blogul său. Pentru a contra din start orice interpretare „originală“ a diverșilor „analiști“ apropiați statului, Diaconu face câteva precizări - „La veniturile bugetului de stat, cu o mică excepție nerelevantă (impozit pe venit și taxe vamale), realizările din aprilie sunt catastrofale. La TVA, spre exemplu, MFP are cu 1,5 miliarde lei mai puțin față de aprilie 2015 și cu 824 milioane lei mai puțin față de program. Și, atenție, în nivelul programat este inclus și impactul lunar de circa 700 milioane lei al reducerii cotei standard de TVA de la 24 la 20%“. Fostul șef ANAF notează că și la accize, o taxă pe consum, prin excelență, unde nivelul de taxare nu a scăzut față de 2015, ba dimpotrivă, situația e proastă - „S-a colectat cu 350 milioane lei mai puțin față de 2015 și cu 500 milioane lei mai puțin față de plan! Degringolada este aproape generalizată, la toate categoriile de impozite. La TVA ne este livrată imediat scuza cu reducerea cotei și este trecut sub tăcere faptul că peste o treime din TVA datorată se fură în România. Chiar și ponderea în PIB a realizărilor ANAF a scăzut cu 0,4 puncte procentuale - ENORM pentru o singură lună calendaristică“. Și uite încă un aspect interesant, remarcat de Diaconu - „Cele mai multe găuri apar în zona marilor contribuabili (un miliard lei) și la agenții economici din regiunea București - Ilfov (250 milioane lei), arii recunoscute ca având un nivel foarte ridicat de evaziune“.

UȘĂ DESCHISĂ PENTRU FMI?

Atacul lui Gelu Ștefan Diaconu nu se termină însă aici - „Anul trecut, analiștii-seminariști puneau realizările ANAF pe seama creșterii economiei și consumului. Nimic despre reforma Fiscului și lupta mult mai dură împotriva evaziunii. Ce mai spun acum acești apostoli ai FMI, când consumul și avansul României chiar există? De ce nu se mai reflectă datele macro pozitive în nivelul încasărilor bugetare? Nimic, nu mai spun nimic. Au amuțit, speriați că nu pot găsi nicio explicație cât de cât rațională, care să mascheze incompetența protejaților din fruntea MFP - ANAF. Și-n tot acest timp, tandemul toxic Dragu - Biriș deschide șampanii la seminarii, în compania gulerelor albe“. În esență, s-a renunțat la războiul împotriva evaziunii, punctează Diaconu - „Neemiterea bonurilor fiscale este tratată extrem de relaxat, ANAF are brusc parteneriate cu firmele de consultanță, iar diverși monștri sacri ai sistemului au revenit în funcțiile din care îi gonisem. Ce să mai vorbim despre cele mai recente acțiuni de control - sunt țintite prost, iar rezultatele sunt îndoielnice“. Ce urmează? Scenariul propus de fostul șef al Fiscului nu-i roz deloc - „Duo-ul Dragu & Biriș produce constant, prin incompetență, găuri de 300 - 400 milioane euro. Asta înseamnă cel puțin trei miliarde euro în minus la buget, în 2016, sumă imposibil de acoperit fără tăierea drastică a cheltuielilor, creșterea taxelor și, ca prin minune, solicitarea intervenției binefăcătoare a FMI și Comisiei Europene, instituții de la care ministresa de Finanțe și apropiații ei au primit, de-a lungul timpului, o pâine de mâncat! Pâinea neagră și de proastă calitate ne va rămâne nouă, românilor“. Gelu Ștefan Diaconu a ieșit din joc la mijlocul lui februarie, după ce numele său a apărut într-un dosar DNA.

Taguri articol


12