Terapie prin gătit pentru tinerii diagnosticați cu autism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îi va ajuta să se integreze pe piața muncii

Terapie prin gătit pentru tinerii diagnosticați cu autism

Social 24 Ianuarie 2016 / 14:49 3310 accesări

Cristian, un tânăr diagnosticat cu autism și deficiențe de auz, își dorește să devină bucătar.

Cristian, un tânăr diagnosticat cu autism și deficiențe de auz, își dorește să devină bucătar.

Adrian Igrișan

Adrian Igrișan

Chirața Cioti

Chirața Cioti

Nicoleta Luminița Ristea

Nicoleta Luminița Ristea

Veronica Neguțu

Veronica Neguțu

Șansele pentru tinerii diagnosticați cu autism să își găsească un loc de muncă și să ducă o viață normală sunt aproape nule. Cei aflați în această situație devin practic o povară pentru părinți. O campanie demarată la Constanța încearcă însă să schimbe acest lucru și să îi facă pe adolescenții care suferă de autism să poată fi capabili să se descurce pe cont propriu, să capete încredere în sine, dar și să își îmbogățească deprinderile cognitive, fizice și motorii. Vorbim despre campania „Music for Autism“, în cadrul căreia elevi cu vârste cuprinse între 14 și 26 de ani, care învață la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros“ din Constanţa, au primit un mini-laborator de cofetărie-patiserie. Printre ei se află și Cristian, un tânăr aflat în clasa a noua, diagnosticat cu autism, dar care are și probleme cu auzul. Băiatul vrea să devină bucătar și crede că laboratorul de patiserie îi va fi extrem de folositor. Tinerii cu autism sunt expuşi riscului excluderii de pe piaţa muncii în lipsa unei pregătiri practice şi a unei supravegheri specializate, de aceea frecventarea unui atelier de terapie ocupaţională - în cazul acesta, de gătit - îi ajută să deprindă capacităţile profesionale şi de socializare necesare în obţinerea unui loc de muncă. „Se califică în domeniul Turism și alimentație cam o treime din elevii școlii, cam 150 de elevi. În laborator, tinerii cu cerințe educative speciale vor desfășura activități de instruire practică, prin care își perfecționează și capătă abilități care îi vor ajuta cu siguranță în integrarea socio-profesională“, a precizat directorul Centrului Școlar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros“, Nicoleta Luminița Ristea.

ÎN CENTRU VIN COPII CU AUTISM, DAR ȘI CU ALTE DEFICIENȚE MINTALE, PSIHOMOTORII, DE VĂZ SAU AUZ

„Noi le arătăm cum se fac prăjituri și ei încearcă să identifice și să imite. Încercăm să îi facem să devină autonomi din punct de vedere profesional“, a spus profesorul psihopedagog, totodată coordonatorul proiectului „Music for Autism“, Veronica Neguțu. Mama unui alt tânăr care învață în centru, Chirața Cioti, spune că băiatul ei studiază de 5 ani să devină bucătar. „Am văzut progrese uriașe în evoluția băiatului. Laboratorul este o minune. O să venim să experimentăm cât se poate. Așa învăț și eu alături de el, pentru că îl însoțesc“, a explicat femeia.

CARGO, AMBASADORUL CAMPANIEI La festivitatea de inaugurare a mini-laboratorului de cofetărie-patiserie au participat și membrii trupei Cargo, care au fost ambasadorii Campaniei „Music for Autism“ 2014-2015, în cadrul Concertului Aniversar Cargo 30 de ani - Metalhead Meeting Bucureşti. Banii strânși în urma concertelor pe care ei, dar și alte trupe le-au susținut au ajutat la realizarea laboratorului de cofetărie-patiserie, dar și la realizarea unei săli de stimulare senzorială în Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Maria Montessori“ Constanţa, la susţinerea unor terapii prin hipoterapie ale Asociaţiei de Terapii Suportive Hipoterapia, cât şi la achiziţionarea a doi cai pentru hipoterapie. „Am vrut să punem umărul, să ajutăm copiii aceștia care au atât de multă nevoie de ajutor. Sperăm să o facem și în continuare“, a declarat solistul trupei Cargo, Adrian Igrișan.



12