Tradiții de Moș Nicolae. Care este povestea nuielușei?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tradiții de Moș Nicolae. Care este povestea nuielușei?

Social 06 Decembrie 2016 / 07:00 2354 accesări

Dimineața de 6 decembrie este pentru unii copii prilej de mare bucurie, iar pentru alții - prilej de tristețe. Dacă micuții cuminți primesc, de la Moș Nicolae, în ghețute numeroase cadouri, alții au parte doar de celebra nuielușă. Cum a luat naștere povestea? Sfântul Nicolae, episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. Astfel, plecând de la acest fapt, a rămas în tradiție ca, celor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr. Totuși, dacă nuielușa primită de copil, pusă în apă fiind, înflorește până de Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat, iar dacă nu, supărarea lui Nicolae este mult prea mare. Copiii care au greșit anul acesta pot primi cadouri în anul care vine, dacă își schimbă comportamentul în bine. Și cei mai mulți țin minte și devin cuminți pentru ca în următorul an să aibă și ei parte de cadouri.

O CUNOSCUTĂ LEGENDĂ

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească, astfel că urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe. Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

TRADIȚIE ROMÂNEASCĂ

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb - trimitere la prima zăpadă ce cade la începutul iernii -, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.



12