Turcia decretează stare de urgență și reinstituie pedeapsa cu moartea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcia decretează stare de urgență și reinstituie pedeapsa cu moartea

Externe 21 Iulie 2016 / 09:12 1143 accesări

BOMBĂ: TURCIA SUSPENDĂ APLICAREA CONVENŢIEI EUROPENE PENTRU DREPTURILE OMULUI

Turcia a dispus joi suspendarea aplicării prevederilor Convenţiei Europeane pentru Drepturile Omului, în cadrul măsurilor care decurg din proclamarea stării de urgenţă, informează ziarul Hurriyet.

"Turcia va suspenda temporar implementarea obligaţiilor care decurg din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, în conformitate cu decretarea stării de urgenţă; drepturile şi libertăţile fundamentale nu vor fi afectate în această perioadă. Şi Franţa a decretat starea de urgenţă; şi Franţa a suspendat Articolul 15 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului", a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmuş.

"Decretarea stării de urgenţă nu intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului", a subliniat oficialul turc.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va aproba o măsură parlamentară de reintroducere a pedepsei cu moartea, chiar dacă acest lucru ar pune în pericol eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeană, informează agenţia DPA.

„Lumea nu este doar Uniunea Europeană. Nu aveţi pedeapsa capitală în SUA, Rusia, China şi în alte multe ţări? Da”, a declarat el postului de televiziune Al Jazeera la Ankara, vorbind prin intermediul unui translator, întrebat dacă va semna o astfel de măsură în ciuda obiecţiilor clare ale UE, care interzice pedeapsa capitală.

„Dacă parlamentul ia această decizie, atunci datoria autorităţilor este de a deschide calea pentru ca această pedeapsă să fie reintrodusă”, a spus el, adăugând că „oamenii au cerut-o”.

STAREA DE URGENȚĂ A INTRAT ÎN VIGOARE JOI, LA ORA 01:00

Starea de urgență anunțată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, ce va permite autorităților să ia măsuri rapide împotriva celor considerați responsabili de tentativa de puci eșuată din 15 iulie, a intrat în vigoare joi, la ora locală 01:00 (miercuri, 22:00 GMT), odată cu publicarea în Monitorul Oficial, transmite Reuters.

Instaurarea stării de urgență a fost anunțată de președintele Erdogan miercuri seară, într-o intervenție televizată, după o reuniune de aproape cinci ore a Consiliului de securitate națională.

Președintele Erdogan, care a declanșat epurări în masă în instituțiile de stat după tentativa eșuată de puci, a insistat că instaurarea stării de urgență este în deplină conformitate cu Constituția și nu încalcă statul de drept sau libertățile cetățenești fundamentale.

Măsura le va permite președintelui și guvernului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze ori să suspende drepturi și libertăți atunci când consideră necesar.

Conform Constituției, guvernul turc poate declara stare de urgență după consultări cu Consiliul național de securitate, după cum explică DPA.

NU VOR FI RESTRICȚII PRIVIND LIBERTATEA PRESEI, DE MIȘCARE ȘI DE ADUNARE, AFIRMĂ VICEPREMIERUL TURC

Vicepremierul turc Mehmet Simsek a declarat că starea de urgență nu va afecta libertăți cetățenești fundamentale, între care libertatea de mișcare, dreptul la adunare și libertatea presei, relatează joi DPA.

"Nu este legea marțială din anii '90", a menționat Mehmet Simsek într-o serie de postări pe Twitter, referindu-se la o perioadă turbulentă din trecutul Turciei.

"Viața oamenilor obișnuiți se va defășura normal, afacerile se vor desfășura ca de obicei. Respectăm principiile economiei de piață", a afirmat el. "Nu va fi nimic diferit de normele impuse de partenerii noștri europeni", a subliniat oficialul turc.

Premierul Binali Yildirim a afirmat într-un mesaj apărut pe Twitter că starea de urgență nu vizează "viața de zi cu zi" ci o "funcționare rapidă" a mecanismelor statului.



12