UE încurajează imigrația în loc să o oprească

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE încurajează imigrația în loc să o oprească

Externe 23 Mai 2016 / 17:10 403 accesări

Propunerea recentă a UE privind migrația va încuraja mai degrabă acest proces în loc să îl împiedice, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, adăugând că țara sa nu va susține nicio altă decizie în afară de cea care vizează reducerea fluxului de imigranți. Făcând aceste declarații luni, înaintea unei conferințe cu miniștrii de Externe ai UE, Szijjarto a spus că propunerea UE care se află pe agenda reuniunii este inacceptabilă, exceptând cazul în care în ea sunt incluse referiri la sugestiile Ungariei privind protecția granițelor externe, precum și prevederi privind situarea centrelor funcționale pentru imigranți în afara UE. Ministrul ungar de Externe şi omologul său bulgar, Daniel Mitov, au convenit în urmă cu câteva zile că propunerea CE de a sancţiona statele care resping cotele obligatorii de imigranţi este inacceptabilă şi că nu trebuie să i se permită să încalce suveranitatea acestor ţări.

Între timp, circa 850 de imigranţi au fost interceptaţi duminică, de Paza libiană de Coastă, în largul oraşului Sabratha, în timp ce încercau să ajungă în Europa. Majoritatea imigranţilor proveneau din state africane. Printre ei se aflau 79 de femei (11 însărcinate) şi 11 copii, călătorind în bărci gonflabile. Imigranții încercau să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa, cel mai probabil în Italia. Libia este principalul punct de îmbarcare a imigranţilor, majoritatea din ţări ale Africii Subsahariene, în curse pe Mediterană spre Europa, cu ajutorul traficanţilor de persoane, care le promit transportul maritim în schimbul a mii de euro de persoană. Numărul de imigranţi din ţară a crescut pe fondul instabilităţii politice din Libia, cauzată de eliminarea fostului dictator Muammar Gaddafi, în 2011. Peste 30.000 de imigranţi au traversat Mediterana, anul acesta, pentru a ajunge în Italia şi se aşteaptă ca numărul acestora să crească pe timpul verii. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, au fost identificaţi circa 235.000 de imigranţi în Libia, dar numărul real este mult mai mare, undeva până la un milion. O parte dintre aceştia rămân în Libia temporar, pentru a lucra, înainte de a fi forţaţi să se întoarcă acasă sau de a încerca să ajungă în Europa.

SCAPĂ CINE POATE

În fața valului de imigranți, autoritățile europene fac tot ce le trece prin minte pentru a-și proteja țările de invazia necontrolată. Autoritățile din Grecia au anunțat că în următoarele zile vor începe evacuarea taberei improvizate de la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, unde locuiesc mii de imigranți, în condiții insalubre. Tabăra improvizată s-a dezvoltat începând din luna februarie, după ce Macedonia și-a închis frontiera cu Grecia. Cei mai mulți imigranți din tabără provin din Siria, Irak și Afganistan și au refuzat să părăsească zona, în pofida condițiilor insalubre și confruntărilor cu poliția macedoneană. Giorgos Kyritsis, un purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat că operațiunea de evacuare ar trebui să fie gata într-o săptămână, cel mult zece zile.

Austria trimite mai mulţi poliţişti în pasul Brenner, la graniţa cu Italia, pentru a suplimenta forţele de patrulă, pe fondul creşterii numărului de imigranţi clandestini care provin din Italia, a anunţat ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka. Acesta a negat că decizia ar avea vreo legătură cu alegerile prezidenţiale din Austria, în care candidatul de extremă dreapta se află într-o luptă strânsă cu fostul lider al Partidului Verzilor, de stânga. 30 de oficiali din regiunea Tyrol, alături de 50 de poliţişti din restul ţării, vor participa la aceste operaţiuni de întărire a forţelor de patrulă de la graniţa cu Italia, a adăugat ministrul austriac. Călătorii sunt opriţi pentru a fi verificaţi în trenuri regionale, autobuze şi maşini personale, a mai precizat Sobotka, adăugând că numărul de treceri ilegale în ţară a crescut în timpul Sărbătorilor de Paşte.

La sfârşitul lunii aprilie, Austria a anunțat intenţia de a construi un gard pe o distanţă de circa 400 de metri a frontierei cu Italia, în zona pasului Brenner, singurul punct de tranzit rutier accesibil pentru camioane între cele două state. Circa 50 de imigranţi ajung în Austria, prin pasul Brenner, zilnic, ceea ce ar duce la o creştere de 500 de sosiri pe zi în următoare săptămâni şi luni. Premierul italian, Matteo Renzi, a catalogat drept ”ruşinoasă” închiderea pasului Brenner, fiind contrară legislaţiei europene. Austria a fost criticată de nenumărate ori pentru politicile sale dure privind gestionarea valului de imigranţi din ţară, printre care impunerea de cote zilnice de imigranţi - 3.200 de sosiri pe zi -, dar şi limitarea de solicitări de azil la 37.500 pe an.



12