UE riscă destrămarea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE riscă destrămarea

Externe 21 Ianuarie 2016 / 16:45 494 accesări

”Uniunea Europeană se confruntă cu riscul destrămării în lunile care urmează, din cauza diferitelor crize care o ameninţă”, a avertizat, joi, premierul Franţei, Manuel Valls, făcând referire la criza refugiaţilor, la fenomenul terorismului sau la posibila ieşire a Marii Britanii din UE. Valls și-a exprimat speranţa privind ajungerea la un acord între Marea Britanie şi UE, în timpul summit-ului european din februarie, pentru a se evita un Brexit, însă crede că ar fi nevoie de mai mult timp pentru ca discuţiile să ducă la o astfel de înţelegere. Premierul Franţei a participat, joi la prânz, la o dezbatere pe tema viitorului Europei, eveniment la care au fost prezenţi inclusiv şeful Guvernului grec, Alexis Tsipras, şi ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaüble.

La rândul său, Mark Rutte, premierul Olandei, a avertizat joi că UE are la dispoziţie 6-8 săptămâni pentru a salva sistemul Schengen, informează publicaţia ”Financial Times”. Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, premierul olandez a atras atenţia asupra intensificării fluxului de imigranţi în Europa odată cu venirea primăverii, ceea ce ar putea duce la o distrugere ireparabilă a sistemului Schengen, în contextul în care deja din ce în ce mai multe state europene impun controale la frontieră. Rutte a adăugat că, deşi s-au înregistrat nişte erodări în sistemul de liberă circulaţie, zona Schengen poate fi salvată doar dacă statele UE convin asupra necesităţii de a înlocui sistemul Dublin, deficitar, în baza căruia imigranţii trebuie să-şi depună solicitările de azil în primele state UE în care intră.

Din 4 ianuarie, în Suedia au intrat în vigoare controalele de identificare a persoanelor care intră pe teritoriul ţării din Danemarca, ca măsură de reducere a numărului de imigranţi din ţară. Călătorii trebuie să prezinte un document de identificare foto pentru a fi lăsaţi să treacă mai departe, în zona de trecere a Podului Oresund, principala poartă de intrare a refugiaţilor în ţară, care face legătura între Suedia şi aeroportul din Copenhaga, iar companiile de transport care nu respectă aceste reguli riscă amenzi de peste 5.000 de euro. Rutte a argumentat că o astfel de măsură este necesară, în condiţiile în care 35.000 de persoane au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Grecia din Turcia, în acest an, în comparaţie cu doar 1.200 de imigranţi înregistraţi în ianuarie 2015. El a sugerat că, dacă UE nu-şi va revizui politica privind gestionarea crizei migraţiei, rata curentă a celor sosiţi pe cale maritimă în Europa va creşte de patru ori în următoarele săptămâni, pe fondul ameliorării condiţiilor meteo. ”Nu putem să mai facem faţă acestor cifre”, a avertizat Rutte. Premierul olandez a solicitat ca UE să ia măsuri urgente în vederea gestionării acestei crize - printre care implementarea acordului dintre UE şi Turcia privind reducerea numărului de imigranţi care sosesc în Europa, consolidarea frontierelor exterioare ale blocului economic şi implementarea acordului de repartizare a imigranţilor în statele membre. Toate aceste subiecte au fost abordate în ultimele luni, dar nu s-au constatat progrese prea mari.

Tot în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe al Germaniei, a susţinut că UE trebuie să iniţieze un Plan Marshall pentru a susţine dezvoltarea economică a ţărilor învecinate Europei, scopul fiind acela de a reduce fluxul de imigranţi prin crearea unor condiţii economice mai bune în Orientul Mijlociu şi Africa Subsahariană.

Citește și:

Austria limitează numărul solicitanţilor de azil pentru următorii patru ani

Juncker avertizează: ”Închiderea frontierelor interne ale UE va duce la pierderi de trei miliarde de euro anual”

Refugiaţii minori din Germania ar putea fi ajutaţi de familii-gazdă

”Dacă UE nu stăpânește criza migrației în cel mult două luni, spațiul Schengen se va prăbuși”



12