Un judecător constănțean vrea extinderea aplicării abuzului în serviciu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un judecător constănțean vrea extinderea aplicării abuzului în serviciu

Justiție 15 Mai 2017 / 15:49 659 accesări

Propunere năucitoare a unui magistrat constănțean la dezbaterea privind modificarea Codurilor Penale. Judecătorul Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanța a propus luni, în cadrul dezbaterilor privind proiectul de modificare a Codurilor Penale care au avut loc la Ministerul Justiției, ca abuzul în serviciu să se aplice și cu privire la încălcarea legislației secundare, ministrul Tudorel Toader replicând că, dacă s-ar face acest lucru, ar fi "absolut" neconstituțional. "Avem în vedere posibilitatea extinderii normei de incriminare la acte secundare date în aplicarea legislației primare", a afirmat judecătorul.

EXTINDEREA APLICĂRII ABUZULUI ÎN SERVICIU, NECONSTITUȚIONALĂ

În replică, ministrul Justiției a precizat că acest lucru ar intra "în coliziune" cu decizia Curții Constituționale a României. "Ce puteam face noi din moment ce decizia CCR este foarte riguroasă, care spune: acele atribuții de serviciu, acele atribuții de serviciu prevăzute prin lege sau prin OUG? Noi, prin proiectul de lege de modificare a abuzului, (...) putem spune: Ba și atribuțiile prevăzute prin legislația secundară? Dumneavoastră veți spune: Ba puteți. Și noi zicem: Putem. Dar am face-o absolut neconstituțional, adică am intra în coliziune cu decizia CCR, ceea ce nu avem de gând să facem și nici nu avem voie să facem", a explicat Toader.

MODIFICAREA CODURILOR, ÎN RESPONSABILITATEA PARLAMENTULUI

Potrivit acestuia, Ministerul Justiției va propune forma proiectului de modificare a Codurilor, dar Parlamentul va adopta varianta finală. "Ministerul Justiției propune forma proiectului de lege după ce ne-am consultat cu dumneavoastră, atât în scris, cât și prin întâlnirile pe care le-am avut. Noi dăm forma pe care o credem adecvată și constituțională, dar Parlamentul, unica autoritate legiuitoare, va adopta forma finală, pe care dorim s-o adopte cât mai repede, s-o adopte în parametrii constituționali, după care noi, cei care interpretăm norma, aplicăm norma de-o parte sau de alta, în activitatea mecanismului de înfăptuire a justiției să avem o interpretare unitară, o practică unitară", a spus Toader.



12