Un ONG atrage atenţia că patru delfini au eşuat din cauza plaselor pescăreşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un ONG atrage atenţia că patru delfini au eşuat din cauza plaselor pescăreşti

Social 29 Aprilie 2017 / 19:34 425 accesări

Patru cazuri de delfini eșuați pe plajele românești au fost înregistrate de la începutul anului și până în prezent de reprezentanții unui ONG, trei dintre exemplare fiind pui, în timp ce al patrulea nu ajunsese încă la maturitate, toți găsindu-și moartea în plasele pescărești. Reprezentanții ONG Mare Nostrum au arătat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că expedițiile terestre organizate alături de voluntarii din cadrul rețelei Observatori Pentru Salvarea Delfinilor au avut loc în ultimele luni atât în nordul litoralului, cât și în sud, pentru monitorizarea coastei în vederea identificării cazurilor de delfini eșuați.

„Din nefericire, expedițiile terestre au adus rezultate deloc îmbucurătoare: patru astfel de cazuri au fost înregistrate de la începutul anului și până acum. Mai exact trei marsuini (Phocoena phocoena relicta) și un afalin (Tursiops truncatus ponticus)”, spune Marian Paiu, reprezentant al ONG-ului, precizând că toți cei trei marsuinii identificați erau pui, iar afalinul nu atinsese încă maturitatea. Potrivit echipei Mare Nostrum, cauzele eșuărilor sunt cât se poate de clare, trei dintre delfinii găsiți prezentând urme de prindere în plasă.

Mai mult, afalinul avea înotătoarea codală îndepărtată definitiv din cauza plaselor pescărești.Nu este pentru prima dată când echipa Mare Nostrum se confruntă cu astfel de cazuri, experiența expedițiilor terestre de monitorizare fiind cât se poate de elocventă în acest sens. „Ne-am dori ca toți constănțenii să știe că există un număr de telefon de urgență unde ne pot contacta atunci când observă delfini eșuați pe plajă. Este foarte important să ajungem în timp util, pentru că uneori mai putem face ceva pentru a ameliora situația. Avem specialiștii și pregătirea necesară pentru a putea salva viața delfinilor, atunci când o permite situația. De asemenea, am vrea ca pescarii să înțeleagă cât de periculoase pot fi plasele pe care le întind. În 60 la sută din cazuri, delfinii mor prinși în aceste plase. Avem un număr de telefon de urgență, la care vă rugăm să sunați ori de câte ori vedeți un delfin eșuat. Acesta este 0763255731”, a mai spus reprezentantul Mare Nostrum. Nu numai cazurile de delfini eșuați sunt o problemă, ci și modul în care sunt scoși delfinii din plasele de pescuit. „Este o reală atrocitate să tai coada unui delfin pentru a-l putea scoate din plasele de pescuit. Nu este normal să faci asta. Realizăm că, din nefericire, indiferent de cât de multe campanii de informare avem pe această temă, problema legată de mentalitate și obișnuință rămâne”, a completat Marian Paiu. Reprezentanții Mare Nostru mai spun că în cursul acestei luni a fost finalizată și prima expediție care a avut ca scop evaluarea populației de cetacee din arealul Constanța - Vama Veche. Echipa a fost formată din 12 persoane, care timp de trei zile au înregistrat observații cu privire la mai bine de 100 de exemplare de cetacee întâlnite.

Între monitorizările efectuate, echipa Mare Nostrum a instruit și un grup de elevi din București referitor la modul în care pot oferi primul ajutor unui delfin cu probleme sau ce date trebuie prelevate dacă îl găsesc mort pe plajă.



Ştiri recomandate

12