Un sit arheologic excepțional, un "mic Pompei", descoperit în sud-estul Franței

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un sit arheologic excepțional, un "mic Pompei", descoperit în sud-estul Franței

Cultură 02 August 2017 / 17:55 1838 accesări

Un sit arheologic excepțional, considerat "un mic Pompei", aflat pe malurile fluviului Ron, ce conține locuințe luxoase și spații publice vaste, foarte bine conservate, a fost descoperit în sud-estul Franței, informează miercuri AFP. "Fără îndoială, aceasta a fost cea mai formidabilă misiune arheologică dedicată epocii romane din ultimii 40 sau 50 de ani. Am avut parte de un noroc neașteptat", a declarat arheologul Benjamin Clement. El este coordonatorul științific al acestei operațiuni de arheologie preventivă, prealabilă construirii de imobile în Sainte-Colombe, pe malul drept al fluviului.

O întreagă suburbie a orașului roman Vienne, care se întindea în Antichitate de o parte și de alta a Ronului, a fost descoperită de arheologii francezi.

Situl, ocupat timp de trei secole, este remarcabil din mai multe puncte de vedere: prin suprafața sa de aproape 7.000 de metri pătrați de mediu urban, fapt foarte rar, prin diversitatea vestigiilor și prin starea de conservare a acestora, a precizat Benjamin Clement. "Incendiile succesive au permis conservarea tuturor elementelor la fața locului, atunci când locuitorii au fugit din fața catastrofei, transformând sectorul într-un veritabil mic Pompei asociat orașului Vienne", a adăugat același cercetător. Focul a determinat prăbușirea primului etaj, a acoperișului și a terasei unei reședințe somptuoase înconjurate de grădini, datând din a doua jumătate a secolului I e.n., denumită "Maison des Bacchanales" datorită unui mozaic ce prezintă un cortegiu de bacante și de satiri care îl înconjoară pe zeul Bachus. Pereții de la etajele prăbușite au fost conservate, iar mobilierul a fost abandonat la fața locului. Fastul acelei vile, ce avea balustrade, decoruri în motive mozaicale, pardosele din marmură și o rețea hidraulică, evocă arheologilor posibilitatea ca locuința să fi aparținut unui comerciant bogat venit din Orient. Incendiul care a distrus casa a fost o veritabilă binefacere pentru arheologi. "Vom putea să restaurăm această casă de la sol și până la acoperiș, așa cum s-a procedat în Pompei și Herculaneum", a adăugat Benjamin Clement.

Un alt mozaic superb, conservat aproape în totalitate, în vila dedicată zeiței Thalia și zeului Pan, a fost descoperit la începutul acestei săptămâni. El prezintă povestea Thaliei, prezentată seminud, în timp ce este răpită de Pan. Mozaicul va fi restaurat de specialiștii de la atelierul muzeului galo-roman din Saint-Romin-en Gal, aflat în apropiere de orașul Vienne, și va deveni în 2019 tema centrală a unei expoziții temporare, a precizat expertul în ceramică Bertrand Bonaventure, directorul de operațiuni al companiei Archeodunum, specializată în arheologie preventivă.

"Autostrada 7 a Antichității"

Orașul Vienne din epoca romană se afla intersecția unor rute intens circulate, grație fluviului Rhone și drumului Narbonnaise, care lega orașul Lyon, capitala galilor, de Arles. "Era autostrada 7 a Antichității!", afirmă, zâmbind, Benjamin Clement. Un alt ax de circulație o precedase fără îndoială și "este excepțional faptul că vom putea să analizăm drumurile care au existat înainte de Calea Narbonnaise", una dintre cele mai importante rute din Europa. Pe malul Ronului, două piețe succesive, una temporară și una permanentă, au fost înlocuite mai târziu cu un uriaș edificiu public, cu un plan atipic, în centrul căruia se afla o fântână monumentală, decorată cu statuia lui Hercule. "Ar fi putut fi o „schola”, o școală de retorică sau de filosofie. Știm deja, grație inscripțiilor, că exista o școală foarte importantă în Vienne. Deci, este posibil să o fi localizat", a explicat arheologul francez, care mizează și pe un set de analize viitoare pentru confirmarea acestei ipoteze.

Până în luna decembrie, arheologii vor efectua săpături într-o zonă de ateliere și vor încerca să ajungă la niveluri mai vechi ale sitului. "Săpând și mai adânc, vom descoperi fără îndoială alte lucruri excepționale", a spus același expert francez.

Orașul Vienne deține un bogat patrimoniu galo-roman, inclusiv un teatru antic și un templu închinat primului împărat roman, Octavian Augustus, și soției sale, Livia.

Vestigii din acea epocă se află pe ambele maluri ale Ronului și în două departamente: Isere, unde se află actualul oraș Vienne, și Rhone, unde se află Sainte-Colombe, situl arheologic Saint-Romain-en-Gal și muzeul său gallo-roman. Achiziționat la sfârșitul lunii iulie de orașul Vienne, un mozaic dedicat zeului Ocean, a cărui urmă fusese pierdută în 1974, va fi de asemenea restaurat. Începute în aprilie, săpăturile arheologice, realizate de o echipă compusă din 20 de specialiști, trebuiau să se încheie la jumătatea lunii septembrie. Misiunea arheologică a fost prelungită până pe 15 decembrie, după ce Ministerul Culturii din Franța a decis clasarea sa pe lista "descoperirilor excepționale".

Taguri articol


12