Un „think tank“ rus, controlat de Putin, a influenţat alegerile din SUA în favoarea lui Trump

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Surse

Un „think tank“ rus, controlat de Putin, a influenţat alegerile din SUA în favoarea lui Trump

Externe 20 Aprilie 2017 / 18:22 750 accesări

Un grup de reflecție guvernamental rus, controlat de Vladimir Putin, președintele Rusiei, ar fi dezvoltat un plan pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump şi pentru a submina încrederea alegătorilor în sistemul electoral american, potrivit unor oficiali americani, citați de Reuters. Foști și actuali oficiali americani, citați de Reuters, au descris agenției de știri două documente confidenţiale ale grupului de reflecție, furnizând astfel cadrul şi raţionamentul pentru ceea ce agenţiile de informații au concluzionat ca fiind un efort intensiv al Rusiei de a influenţa alegerile electorale din 8 noiembrie, 2016.

Oficiali ai serviciilor de informații ale SUA au obţinut documentele, care au fost pregătite de Institutul rus pentru Studii Strategice, cu sediul în Moscova, după alegerile prezidențiale americane. Institutul este condus de foști oficiali ruși ai serviciilor de informații, numiţi în funcţie de biroul lui Putin. Primul document al institutului rus era o lucrare de strategie, scrisă în iunie 2016, care a circulat la cele mai înalte niveluri ale Guvernului rus, nefiind însă adresată unor persoane specifice, informează Reuters. Actul recomanda Kremlinului să lanseze o campanie de propagandă în mediul online, iar platformele de ştiri ruse să încurajeze votanţii americani să aleagă un preşedinte care ar avea o abordare mai blândă faţă de Rusia decât administraţia preşedintelui de la acea vreme a lui Barrack Obama, potrivit oficialilor citaţi.

Cel de-al doilea document, redactat în octombrie şi distribuit în același mod, avertiza că Hillary Clinton, candidatul democrat în cursa prezidenţială, urma cel mai probabil să câştige alegerile. Din acest motiv, potrivit documentului, era mai bine pentru Rusia să îşi încheie propaganda în favoarea lui Trump şi în schimb să intensifice mesajele despre frauda voturilor, pentru a submina legitimitatea sistemului electoral din SUA şi pentru a distruge reputaţia lui Clinton, astfel încât mandatul să îi fie afectat, au mai spus oficialii. Oficialii au dorit să îşi păstreze anonimatul, având în vedere statutul clasificat al documentelor ruse pe care le-au citat. Aceștia au refuzat să menţioneze cum au obţinut SUA documentele. Agenţiile de informații au refuzat, de asmenea, să comenteze pe marginea subiectului.

Putin a respins acuzaţiile că Rusia ar fi orchestrat atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite şi a caracterizat afirmaţiile în acest sens drept retorică electorală din partea Casei Albe. Preşedinţia Rusiei a calificat drept "absurde" acuzaţiile Statelor Unite. "Nu există nicio dovadă pentru aceste acuzaţii grave. Sunt acuzaţii fabricate de cei care execută acum ordinele politice de la Washington, continuând să alimenteze isteria anti-rusă fără precedent", a reacţionat Kremlinul. Moscova a reiterat disponibilitatea de a coopera cu Washingtonul pentru combaterea infracţionalităţii cibernetice.



12