Uraganul „Darea-n plată“ ne dărâmă casele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cifre „negre“

Uraganul „Darea-n plată“ ne dărâmă casele

Economie 08 Februarie 2016 / 15:58 1167 accesări

Dacă legea dării în plată vede lumina zilei în forma curentă, piața imobiliară va primi o lovitură grea. Avansul la credite va crește de la 15 la 30% și doar unul din zece români își va permite să aducă de-acasă o asemenea sumă. În plus, Prima Casă va dispărea, iar finanțările imobiliare se vor reduce drastic, de la 50 la 15 miliarde lei. Cu atâția bani în seif, bancherii vor fi obligați să taie și dobânzile la depozite, făcând aproape imposibilă economisirea. Estimările vin de la BCR și nu-i cazul să ne panicăm. La mijloc sunt mulți de „dacă“. Și, după cum am mai spus, niciun stat nu-i atât de tembel încât să elimine cel mai tare instrument de a ține populația activă și harnică - creditul pe 30+ ani.

MINUS 60% Numărul clienţilor eligibili pentru un credit imobiliar se va reduce cu 60% în următorii cinci ani, având în vedere că doar una din zece persoane poate aduce de acasă un avans de 30%, dacă se adoptă legea dării în plată în forma actuală, potrivit unei analize a BCR. Piaţa de credite ipotecare şi imobiliare se va contracta cu aproximativ 60%, reprezentând circa 160.000 de clienţi care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui împrumut, ca impact al unei creşteri medii a avansului de la 15% în prezent la o medie viitoare de 30%; nivelul de 30% este considerat prudenţial pentru a asigura rambursarea fără riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienţi, potrivit simulărilor financiare ale analiştilor BCR privind legea dării în plată - „Considerând situaţia actuală din piaţă, unde doar 1 din 10 clienţi are posibilităţile financiare să prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, analiza noastră a scos la iveală că, la nivelul întregii pieţe, numărul de clienţi eligibili se va reduce cu 60% în următorii cinci ani, de la 270.000 la 110.000“.

DEZASTRU Totodată, programul guvernamental Prima Casă va dispărea, dacă va cădea sub incidența dării în plată, întrucât garanția statului ar deveni nulă. Și, cum fără Prima Casă nu există imobiliare, e lesne de înțeles ce dezastru va fi. Mai exact, volumul finanțărilor imobiliare se va reduce de la 50 la 15 miliarde lei, estimează cei de la BCR. Și asta nu-i tot. Lipsa creditelor imobiliare va genera un surplus de lichiditate în piață și, cât ai zice „dramă“, dobânzile la depozite vor ajunge în teritoriu negativ. Nu în ultimul rând, cei de la BCR spun că pentru un client obișnuit va fi necesară o perioadă suplimentară de opt ani ca să economisească suficient și să poată da un avans de 30% la credite - „În prezent, cei mai mulți clienți achiziționează prima locuință la vârsta de 34 de ani. Se va ajunge, însă, la o medie de 42 de ani. Barierele create astfel de legea dării în plată, în forma sa curentă, vor avea un impact puternic negativ, în special în rândul tinerelor familii, considerând condiţiile de locuit din România, care sunt acum cele mai precare din Uniunea Europeană, conform atât Eurostat, cât şi studiilor locale de piaţă - mai bine de jumătate dintre români (55,3%) trăiesc în locuinţe supraaglomerate“.

Taguri articol


12