Vezi ultima situație a cazurilor de rujeolă raportate în România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vezi ultima situație a cazurilor de rujeolă raportate în România!

Sănătate 04 August 2017 / 17:25 687 accesări

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat ultima situație a cazurilor de rujeolă din țara noastră. Astfel, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la 4 august este de 8.455, dintre care 32 de decese (8 în județul Timiș, 6 în județul Arad, 7 în județul Dolj, 3 în județul Caraș-Severin, 1 în județul Bihor, 1 în județul Cluj, 1 în județul Călărași, 1 în județul Satu Mare, 1 în județul Vaslui, 1 în județul Galați, 1 în județul Mureș și 1 în București). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în aproape toată țara, respectiv 41 de județe, astfel: Timiș - 1.215, Caraș-Severin - 1.110, Arad - 1.002, Satu Mare - 727, Dolj - 489. La Constanța au fost înregistrate 4 cazuri de rujeolă. Un număr de 8.059 de persoane nu au fost vaccinate, potrivit INSP.

FORUM LA CONSTANȚA Anunțăm că la nivelul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța s-a decis lansarea forumului cu privire la importanța și beneficiile vaccinării. ”În ultimii 50 de ani, vaccinarea a salvat mai multe vieți omenești decât oricare altă intervenție de sănătate. Prin vaccinurile administrate, în fiecare an, în toată lumea, sunt prevenite peste 1.500.000 de decese și peste 300 milioane de îmbolnăviri. În lume, aproximativ 3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza unor boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare” - sunt statistici oferite în cadrul forumului ce poate fi accesat la adresa http://forum.dspct.ro/. Aici pot fi găsite materiale informative despre rujeolă, atât statistici, cât și explicații medicale, existând și rubrica de întrebări și răspunsuri. Nu în ultimul rând, pentru cei interesați, este pus la dispoziție și calendarul de vaccinări. Mai multe detalii puteți afla accesând linkul de mai sus.

DESPRE RUJEOLĂ Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă de etiologie virală, extrem de contagioasă, uneori chiar severă, provocată de virusul rujeolic, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Medicii spun că rujeola este una dintre bolile eruptive, contagioase ale copilăriei. Boala este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, cu complicaţii pulmonare şi mortalitate destul de ridicată. Curba lunară şi sezonieră a incidenţei rujeolei arată un maxim în lunile de primăvară, respectiv aprilie - mai, minimul fiind înregistrat în august şi septembrie. Sursele de infecţie sunt constituite numai de bolnav, cu forme tipice sau atipice de boală. Transmiterea este aerogenă (prin aer), prin picături de salivă, secreţii nazo-faringiene şi conjunctivale, care rămân în suspensie în aer, fiind contagioase până la două ore după ce persoana contagioasă a părăsit încăperea sau un alt spaţiu închis. Doctorii au explicat că pacientul este contagios patru zile înainte şi după apariţia erupţiei cutanate. Specialiştii au atras atenţia că boala se poate transmite şi indirect, respectiv prin obiecte contaminate cu secreţii de la bolnav. Este adevărat că acest tip de transmitere este mult mai rar.

Taguri articol


12