Viitorul românilor din Marea Britanie, incert

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Viitorul românilor din Marea Britanie, incert

Social 20 Martie 2017 / 07:00 2479 accesări

Marea Britanie este în plină schimbare cauzată de Brexit, iar pentru românii aflați acolo la muncă, aceste schimbări sunt extrem de importante. Cetățenii din insulă sunt divizați în ceea ce privește viitorul pe termen scurt și din acest motiv există mari șanse ca unele măsuri să întâmpine opoziție internă puternică. Viitorul românilor din Marea Britanie pare incert, însă multe dintre temeri sunt fie nejustificate, fie exagerate.

Mulți dintre cei care lucrează în Marea Britanie sunt direct interesați de schimbările legate de statutul lucrătorilor migranți. Ei au muncit din greu pentru a obține drepturile de care se bucură în prezent și îi sperie posibilitatea de a pierde aceste drepturi. Incertitudinea persistă, dar există multe motive de optimism atât pentru cei care se află deja în insulă, cât și pentru cei atrași de Marea Britanie.

SCHIMBĂRI GRADUALE SUB PRESIUNEA UNIUNII EUROPENE

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene vor pierde inevitabil unele drepturi, însă și reciproca va fi valabilă. De aceea au loc negocieri serioase între UE, pe de o parte, și Marea Britanie, pe de cealaltă. Ambele tabere încearcă să își protejeze cetățenii cât mai bine și să le asigure drepturile. De aceea, românii migranți pot conta pe sprijinul blocului din care țara lor face parte. România va fi în cel mai rău caz beneficiarul colateral al acestor negocieri, iar efectele vor fi mai ușor de suportat.

Discuția pe tema schimbărilor iminente și inevitabile continuă în diverse sfere, dar multe dintre ele nu sunt decât speculații. Opiniile exprimate aici sunt foarte interesante și aduc în discuție tocmai cazurile particulare care îi interesează pe concetățenii noștri. Dezavantajele Brexitului sunt cât se poate de reale și în anumite situații sunt și foarte vizibile. Există o schimbare de atitudine în unele cercuri față de străini în general și față de cei din Europa de Est în particular.

Din fericire, economia Marii Britanii nu este nici pe departe o insulă și a devenit în ultimii ani dependentă de contribuția lucrătorilor migranți. Oricât de mult i-ar critica englezii pentru impactul asupra salariilor, realitatea este cu totul alta. Pur și simplu, localnicii nu sunt dispuși să lucreze în anumite condiții și pentru anumite sume pe care le acceptă migranții. În plus, în multe sectoare există un deficit de forță de muncă ce nu poate fi acoperit prin retorică izolaționistă.

BREXITUL SCADE ȘANSELE DE ANGAJARE

Cea mai mare problemă pentru cei care se gândesc să emigreze în Marea Britanie o reprezintă piața forței de muncă ce se contractă. Deși nevoia de lucrători calificați este la fel de mare ca în anii dinainte de Brexit, noile schimbări legislative au un efect cât se poate de negativ. Incertitudinea față de ceea ce va urma îi determină pe mulți angajatori să fie mai reticenți atunci când fac interviurile. Este de înțeles faptul că nu doresc să investească mulți bani în traininguri, dacă există riscul ca angajatul să plece în curând.

Este necesară crearea unui cadru legislativ adecvat pentru ca economia Marii Britanii să își continue expansiunea. Fără lucrătorii migranți, acest lucru este puțin probabil și economiștii britanici înțeleg perfect această realitate. Recalificarea profesională nu este un proces rapid și, în plus, mulți cetățeni din insulă nu au nici cea mai vagă intenție să facă acest pas. Ei sunt la fel de rezistenți la schimbare ca și cei care au votat să părăsească Uniunea Europeană.

Companiile din Marea Britanie vor trebui să urmeze proceduri noi pentru a angaja personal din statele membre ale UE. Unele tipuri de lucrători vor fi autorizate să caute locuri de muncă în insulă, în timp ce altele vor avea drepturile restrânse. Nimeni nu are de câștigat în acest context, dar, din păcate, acesta este prețul pe care trebuie să îl plătească toată lumea pentru Brexit. Cel mai trist este pentru cei care au votat împotrivă sau cei care nu au avut niciun cuvânt de spus în această afacere.

Pentru a înțelege mai bine modul în care ar putea evolua lucrurile, am putea să ne uităm la sistemele folosite în alte țări. SUA sau Australia acordă vize numai pentru unele profesii identificate ca având o anumită necesitate. Ideea este să se limiteze migrația fără a afecta economia, ceea ce este în interesul Marii Britanii, dar de care beneficiază și cei care au anumite aptitudini.

În concluzie, roțile s-au pus deja în mișcare, însă drumul este lung și întortocheat, iar schimbările ce vor urma se vor face gradual. Lucrătorii migranți care se află deja în Marea Britanie nu au motive serioase să se teamă de o schimbare dramatică în rău. Mai dificil va fi pentru cei care intenționează să le urmeze exemplul, dar vor fi cu siguranță suficiente portițe de care vor putea profita. Viitorul nu sună foarte bine, dar nu este în niciun caz atât de sumbru pe cât îl descriu unele publicații în căutare de senzațional.

Taguri articol


12