Ziua mondială a migrantului și a refugiatului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua mondială a migrantului și a refugiatului

Lifestyle 15 Ianuarie 2017 / 15:32 338 accesări

În 2017, Ziua mondială a migrantului și a refugiatului este marcată pe 15 ianuarie și are ca temă "Migranții minori, vulnerabili și fără voce" aleasă de papa Francisc. În mesajul său pentru această zi suveranul pontif subliniază faptul că migrația este un fenomen global "tragic", care necesită o acțiune dedicată, în special pentru a proteja copiii, victimele cele mai vulnerabile, menționează DPA.

Ziua mondială a migrantului și a refugiatului, aflată la cea de-a a 103-a ediție, are campania mediatică concentrată asupra situației copiilor și adolescenților migranți, refugiați, evacuați sau victime ale traficului de persoane, lansată de Secția pentru Migranți și Refugiați din cadrul Departamentului în Serviciul Dezvoltării Umane Integrale. "Copiii sunt printre primii care suportă povara grea a emigrației, aproape întotdeauna cauzată de violență, sărăcie, condiții de mediu, precum și de aspectele negative ale globalizării", a declarat papa Francisc, în mesajul său, menționând "Caritatea, credința și speranța sunt toate implicate în faptele de milostenie, fie sufletească fie trupească, pe care le-am descoperit în timpul recentului Jubileu Extraordinar." De asemenea, suveranul Pontif a subliniat necesitatea de a ajuta țările de origine ale migranților, de a combate foametea, războiul și nedreptatea economică la nivel global și, totodată, necesitatea de a informa opinia publică pentru a preveni temerile nejustificate create pe baza acestui fenomen, precum și speculațiile în detrimentul migranților. Cu prilejul prezentei ediții a zilei, atrage atenția cu privire la situațiile reale ale migranților minori, în special a celor singuri, solicitându-le tuturor să se îngrijească de copiii care sunt de trei ori lipsiți de apărare (fiind minori, străini și neajutorați) când, din diferite motive, sunt forțați să trăiască departe de țara lor de origine, lipsiți de suportul afectiv al familiei.

Mesajul Papei survine în contextul în care organizația internațională "Salvați Copiii" a anunțat că aproximativ 20% dintre cei 304.000 de migranți care au ajuns în Italia și Grecia în 2016 sunt minori. De asemenea, în Italia a fost constatată o creștere importantă a numărului de sosiri de minori neînsoțiți. "Vârsta infantilă, prin delicatețea sa deosebită, are exigențe unice și la care nu se poate renunța. Înainte de toate dreptul la un mediul familial sănătos și protejat unde să poată crește sub călăuzirea și exemplul unui tată și al unei mame; apoi, dreptul-datoria de a primi o educație adecvată, îndeosebi în familie precum și în școală, unde copiii să poată crește ca persoane și protagoniști ai viitorului propriu și al respectivei națiuni. De fapt, în multe zone ale lumii, a citi, a scrie și a face calculele cele mai elementare încă este un privilegiu pentru puțini. Apoi, toți minorii au dreptul de a se juca și de a face activități recreative, au dreptul până la urmă să fie copii", menționează papa Francisc în mesajul său publicat la 8 septembrie 2016, potrivit site-uluiwww.ercis.ro.

Potrivit dispozițiilor, această zi specială se marchează anual în a treia duminică a lunii ianuarie.



12