Ziua Sărutului: Celebrare în toată lumea, pe 6 iulie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Sărutului: Celebrare în toată lumea, pe 6 iulie

Lifestyle 06 Iulie 2017 / 07:30 2310 accesări

Pare a fi un simplu gest de tandreţe extrem de personal, dar de sărut s-au ocupat filosofi, istorici şi antropologi, scriitori, pictori, sculptori sau cineaşti şi este cercetat şi de filematologie, ştiinţa sărutului. Ideea unei zile dedicate sărutului aparţine britanicilor, iar Organizaţia Națiunilor Unite a stabilit o zi în care acest cel mai tandru gest să fie celebrat în toată lumea: 6 iulie. Este pasional, părintesc, filial, frăţesc, prietenesc, oficial sau formal. Este legal sau interzis, e dat cu plăcere sau furat, e cerut sau chiar bine vândut. Se estimează că în viaţa noastră primim 25.000 de săruturi, în total petrecem câteva săptămâni din viaţă sărutându-ne, majoritatea persoanelor se apleacă spre dreapta când sărută, doua treimi dintre oameni ţin ochii închişi, iar un minut de sărutări consumă 26 de calorii. De asemenea, se pare că bărbații care îşi sărută partenerele dimineața, înainte de a pleca la muncă, au un salariu mai mare decât cei care sar peste acest gest.

Antropologii au ajuns la concluzia că obiceiul sărutului este legat de supravieţuirea speciei, iar chimiştii şi biologii care au analizat în detaliu reacţiile chimice declanşate de sărut, afirmă fie că ar fi echivalentul unui vaccin natural sau a unui drog care face creierul să secrete aceiaşi neurotransmiţători ca şi în cazul în care sărim cu paraşuta, facem bungee jumping sau alergăm, fie că, dimpotrivă, ar fi un focar de boli. Dincolo de statistici, sărutul rămâne în primul rând un gest romantic şi apoi un bun remediu natural, împotriva stresului şi a ridurilor, pentru a îmbunătăţi circulaţia şi ameliora durerile. Aşa se explică de ce atunci când mamele îşi sărută copiii care se lovesc, durerea pare că începe să dispară.

SĂRUTURI... ŞI SĂRUTURI

Primul sărut de pe marele ecran a avut loc în 1896, în filmul “The Kiss”, avându-i drept protagonişti pe May Irwin şi John Rice. Filmul de doar 47 de secunde a fost realizat de inventatorul Thomas Edison şi a iscat un mare scandal la acea vreme. Poate cel mai celebru sărut din filme este cel dintre Clark Gable şi Vivien Leigh din filmul “Pe Aripile Vântului”. Sărutul de Oscar, ar putea fi imaginea cinematografică memorabilă a sărutului dintre Rose (Kate Winslet) şi Jack (Leonardo DiCaprio), pe puntea Titanicului.

REGULI ȘI ISTORIE

Au fost moment de-a lungul istoriei în care, din cauza epidemiilor care făceau sute de mii de victime, sărutul a fost interzis prin lege şi chiar pedepsit cu moartea, de exemplu în timpul epidemiilor de ciumă din secolul al XV-lea. Și acum există multe legi cel puțin ciudate cu privire la sărut. De exemplu, în statul american Indiana este interzis ca un om cu mustaţă să sărute în mod obişnuit pe cineva, iar în Connecticut este interzis ca bărbaţii să îşi sărute nevestele duminica.

Se pare că sărutul a fost introdus în viaţa publică de romani care sărutau statuile zeilor ca o formă de veneraţie religioasă, dar şi inelele sau robele conducătorilor, ca semn de supunere. Sărutul pe obraz era o formă de salut sau semnul oficial al încheierii unui contract. Împăratul roman Tiberius a interzis însă sărutul, în încercarea de a împiedica răspândirea unei boli numite "mentagra", care îi desfigura pe cei afectaţi. Şi în Grecia antica, poziţia în societate dicta modul în care era permis sărutul: pe obraz sau pe gură pentru cei de acelaşi rang, împăraţilor li se sărutau picioarele, iar superiorilor li se săruta mâna.



12