1 aprilie, Ziua Păcălelilor. De ce trebuie neapărat să faci farse în această zi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiții și superstiții

1 aprilie, Ziua Păcălelilor. De ce trebuie neapărat să faci farse în această zi

Lifestyle 31 Martie 2016 / 16:12 1638 accesări

Potrivit tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară a lui aprilie provine de la verbul ”a prii” și se referă la timpul care este prielnic pentru semănături sau lucrări în gospodărie. Se mai spune despre aprilie că este o lună capricioasă, în care vremea va fi când geroasă, când călduroasă. Totodată, în aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma. Se spune că, dacă în Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri. Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci se crede că luna mai va avea vreme călduroasă. Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger, însă se zice că vremea frumoasă ne va aduce o vară furtunoasă.

NU AI VOIE SĂ TE SUPERI DACĂ AI CĂZUT ÎN PLASĂ Dintre sărbătorile lunii aprilie, cele mai importante sunt ”Ziua păcălitului”, pe 1 aprilie, precum și Sfântul Gheorghe sau Sângeorz, care se sărbătorește pe 23 aprilie. Ziua Păcălelilor este asociată cu sosirea târzie a primăverii la începutul lui aprilie. Însăși natura joacă feste oamenilor, păcălindu-i cu schimbări bruște și capricioase ale vremii. Obiceiul de a păcăli datează din perioada romanilor, fiind inclus în cadrul serbărilor Hilaria pe care aceștia le organizau pe 25 martie. Râzând și glumind, romanii celebrau echinocțiul de primăvară și instalarea primăveriii, dar și revenirea la viață a lui Attis, zeu al vegetației și al naturii. În popor se spune că cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute de 1 aprilie vor fi urmăriți de ghinion tot anul. Superstițiile spun că bărbații păcăliți de o femeie frumoasă de Ziua Păcălelilor vor ajunge să o ia de nevastă sau, dacă bărbatul este căsătorit, cei doi vor rămâne prieteni foarte buni. Totodată, se spune că bărbatul care se însoară pe 1 aprilie va fi sub papuc toată viața. Potrivit credinței, fetele care își aleg soții de 1 aprilie au parte de noroc și de fericire în viață. Se zice că cel care nu va pune la cale o farsă de Ziua Păcălelilor va fi păcălit pentru tot restul anului. Alte superstiții spun că cei născuți de Ziua Păcălelilor vor fi norocoși în afaceri, însă vor fi urmăriți de ghinion la jocurile de noroc.

TRADIȚII DE SFÂNTUL GHEORGHE De Sf. Gheorghe, pe 23 aprilie, oamenii se scaldă dimineaţa în râu, se spală cu rouă, se cântăresc, se urzică și beau vin roşu pentru a fi sănătoşi şi vioi tot anul. Dacă plouă de Sf. Gheorghe, se crede că va fi an mănos. Tot în această zi se aduc sânjorji (crengi de fag - n.r.) care se pun la stâlpul porţii pentru apărare de rău şi belşug în casă. Tradiția spune că gunoiul pus la pomi îi ajută la rodire, iar oamenii seamănă busuioc pentru noroc şi dragoste.



12