1 Decembrie, Ziua Națională a României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

1 Decembrie, Ziua Națională a României

Eveniment 01 Decembrie 2021 / 07:48 615 accesări

La data de 1 Decembrie, începând din 1990, este sărbătorită Ziua Naţională a României. În 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.

La 1 Decembrie 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită atât la Alba Iulia, unde la ceremoniile organizate au participat numeroase oficialităţi române, cât şi la Arcul de Triumf din Bucureşti unde a fost organizată parada militară. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au loc parade militare şi sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar şi manifestări culturale.

Câteva sute de persoane au asistat, marţi, pe o vreme capricioasă, cu temperaturi scăzute şi ploaie, la manifestările oficiale de la Alba Iulia prilejuite de Ziua Naţională a României şi de împlinirea a 103 ani de la Marea Unire din 1918, care au inclus, în prima parte a zilei, depuneri de coroane de flori la statuile lui I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regelui Ferdinand şi Reginei Maria şi arborarea Drapelului Naţional în Piaţa Tricolorului.

Dragi români, De Ziua noastră Națională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, indiferent de opțiunile conjuncturale, indiferent de opțiunile politice.

Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinarea, unitatea și sacrificiile lor, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi.

La mulți ani, dragi români! Trăiască România! este mesajul primului ministru al României,Nicolae-Ionel Ciucă.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2272 secunde