1% din populația României, cu probleme de sănătate mintală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Crește numărul românilor cu depresie

1% din populația României, cu probleme de sănătate mintală!

Sănătate 29 Ianuarie 2016 / 17:48 678 accesări

Statistici îngrijorătoare sunt prezentate de către organizațiile din domeniul sănătății mintale din cadrul MindReset.Net - Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală, printre care și fundația Estuar. Aproape 190.000 de adulți și 22.000 de copii din țara noastră suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă peste 1% din populația țării. Conform ultimelor informațiilor, la 30 septembrie 2015, în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintală, în creștere cu 2.995 de persoane față de statisticile oficiale din 30 septembrie 2014. Dizabilitățile mintale și psihice ocupă primul loc în topul dizabilităților la români, fiind urmate de cele fizice (177.217 persoane) și somatice (148.531), se arată într-un comunicat al organizațiilor citate. În total, numărul de persoane cu dizabilități dat publicității de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este de 759.019.

DEPRESIA, ÎN TOP Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, subliniază organizațiile, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). OMS arată că, la nivel mondial, depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.

PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ! În acest context, specialiști ai organizațiilor citate spun că depresia trebuie luată în calcul ca fiind o problemă de sănătate publică și, implicit, autoritățile să o ”trateze” ca atare. În acest context, organizațiile, inclusiv Fundația Estuar și Liga Română de Sănătate Mintală, trag un semnal alarmă cu privire la creșterea continuă a numărului de persoane care suferă de probleme de sănătate mintală și solicită autorităților să ia măsuri urgente și concrete cu privire la politicile publice din domeniu.

”Depresia nu este o simplă modificare a dispoziției sau a stărilor emoționale, depresia este o boală care se diagnostichează și se tratează. Dacă nu este tratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, fenomen care afectează 800.000 de oameni în fiecare an la nivel mondial și care reprezintă al doilea motiv de deces în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani. Statul trebuie să ia măsuri pentru a asigura accesul românilor la servicii specializate de diagnosticare, sprijin și tratament pentru sutele de mii de oameni afectați de acest flagel al secolului 21”, a declarat Adrian Socol, psiholog în cadrul Fundației Estuar.12
Pagina a fost generata in 0.2966 secunde