1 martie, ziua Mărțișorului. Tradiții

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

1 martie, ziua Mărțișorului. Tradiții

Eveniment 01 Martie 2021 / 08:48 658 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

La 1 martie, celebrăm sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, obiectul cu şnur alb şi roşu fiind un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii. În 2017, Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

Mărțișoruleste un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradițiaromânilorși a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiindghiocelul.

Mărţişorul celebrează venirea primaverii. Dăruit de 1 martie, este un obicei specific românesc. În această zi, bărbaţii oferă doamnelor şi domnişoarelor apropiate mărţişoare, despre care se consideră că sunt aducătoare de fericire si noroc. În Bucovina, însă, cei care primesc mărţişoarele sunt bărbaţii.

Tradiţional, mărţişoarele sunt formate dintr-un şnur împletit roşu cu alb, cu care se leagă simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar.

Apărut în mediul rural, mărţişorul a fost preluat la oraş sub formă de monedă de argint sau aur, atârnată de un şnur. Aici a suferit diverse transformări - a fost asimilat rapid la un breloc cu şnur rosu-alb şi purtând semne de noroc sau de dragoste : trifoi cu patru foi, carte de joc, inimă. Treptat, obiceiul s-a schimbat, astfel că, în prezent, obiectul care atârnă de şnur s-a diversificat. Poate fi mărgea cu pene, scoici, animale, zodiace, iniţiale ale numelor, flori, animale etc.

Originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât laromânicât și labulgari(sub numele deMartenița) este considerată ca fiind datorată substratului comundaco-tracic, anteriorromanizăriila primii șislavizăriila ultimii, deși legendele populare îi dau alte origini.

In mitologia modernă a bulgarilor mărțișorul ar fi legat deîntemeierea primului lor hanatlaDunăre, în anul681, dar numele latin indică altceva. Se mai consideră, de asemenea, că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremeaImperiului Roman, cândAnul Nouera sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna luiMarte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1martie până la începutulsecolului alXVIII-lea. (wikipedia).



Ştiri recomandate

12