10 morţi şi 18 dispăruţi într-o avalanşă în Himalaya

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

10 morţi şi 18 dispăruţi într-o avalanşă în Himalaya

Externe 05 Octombrie 2022 / 12:53 784 accesări
Nanga Parbat, foto: unsplash.com

Nanga Parbat, foto: unsplash.com

Cel puţin 10 persoane şi-au pierdut viaţa în partea indiană a Himalaya şi 18 sunt în continuare date dispărute, potrivit unui nou bilanţ publicat miercuri de poliţie după ce în ziua precedentă o avalanşă a surprins un grup de alpinişti, informează AFP, preluat de Agerpres.

Grupul de alpinişti era format din 34 de elevi ai unui institut local de alpinism - Nehru Institute of Mountaineering -, şapte instructori şi o infirmieră.

Moartea a patru dintre ei a fost confirmată marţi după o avalanşă produsă în apropiere de vârful muntelui Draupadi ka Danda-II, la o altitudine de 4.880 de metri, în statul Uttarakhand (nord).

Căutările, întrerupte marţi seară din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, au fost reluate miercuri dimineaţă.

''Echipele de salvatori au descoperit 10 trupuri'', a precizat miercuri pe Twitter poliţia din statul Uttarakhand.

Potrivit poliţiei, 14 persoane au fost salvate dintre care cinci sunt tratate într-un spital districtual din oraşul învecinat Uttarkashi.

În imaginile poliţiei apar câţiva dintre supravieţuitori care sosesc pe jos în oraş, escortaţi de ofiţeri.

Prim-ministrul Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami, a confirmat pe Twitter că alpinista veterană Savita Kanswal, membru al echipei de instructori, se numără printre cei decedaţi. Mai devreme anul acesta, ea a ajuns pe vârful munţilor Everest şi Makulu în doar 16 zile, un record feminin.

Două elicoptere ale armatei aeriene au fost mobilizate la faţa locului pentru a ajuta la căutări, a declarat pentru AFP Devendra Singh Patwal, responsabil pentru gestionarea catastrofelor.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei naţionale pentru catastrofe naturale, Ridhim Aggarwal, a declarat pentru AFP că alpiniştii au rămas blocaţi într-o crevasă după avalanşă.

În august, trupul unui alpinist a fost regăsit la două luni după ce a căzut într-o crevasă în timp ce traversa un gheţar în Himachal Pradesh, un alt stat din nordul Indiei.

Săptămâna trecută, trupul neînsufleţit al celebrei alpiniste şi schioare americane Hilaree Nelson a fost descoperit pe versanţii Manaslu, un munte din Nepal. Dispariţia ei a fost semnalată în timp ce cobora cu schiurile vârful aflat pe locul al optulea ca altitudine din lume.

În ziua accidentului, o avalanşă a îngropat taberele 3 şi 4 instalate pe acest munte cu o înălţime de 8.163 de metri, în urma căreia alpinista nepaleză Anup Rai a murit, iar zeci de persoane au fost rănite.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1554 secunde