11 persoane, condamnate pentru violenţele de la protestele împotriva OUG 13 din 2017

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

11 persoane, condamnate pentru violenţele de la protestele împotriva OUG 13 din 2017

Eveniment 16 Noiembrie 2018 / 19:00 492 accesări

Primele măsuri luate împotriva huliganilor de la protestele împotriva OUG 13, din februarie 2017. Trei protestatari implicaţi în violenţe împotriva jandarmilor la mitingul organizat în Piaţa Victoriei, în februarie 2017, împotriva adoptării OUG 13 pe Justiţie au fost condamnaţi vineri de Judecătoria Sectorului 1 la închisoare cu executare, iar alţi opt au primit pedepse cu suspendare. Alţi doi tineri au primit avertisment, iar Alexandru Moraru a fost achitat.

Potrivit deciziei instanţei, în acest dosar au fost trei condamnaţi la închisoare cu executare: Ionuţ Cristian Dinu - 3 ani, Octavian Gheorghe - 3 ani şi 11 luni, Radu Răzvan Marian - 4 ani şi 6 luni, plus 3.000 lei amendă penală. Infracţiunile reţinute în sarcina lor sunt de ultraj, tulburarea ordinii şi liniştii publice, folosirea de obiecte periculoase.

Alţi opt protestatari au primit pedepse cu suspendare: Ştefan Gabriel Lupu - 1 ani şi 4 luni, Alexandru Claudiu Palade - 1 an şi 10 luni, Andrei Cătălin Pavel - 2 ani şi o lună, Andrei Bogdan Fagel - 1 an şi 6 luni, Alexandru Timinschi - 2 ani şi 6 luni, Alexandru Boşcu - 2 ani, Daniel Ionuţ Ion - 2 ani şi 6 luni, Andrei Dumitrescu - 2 ani şi 6 luni. Instanţa a mai dispus ca ei să presteze între 90 şi 120 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Poliţiei Locale Sector 1 sau Administraţiei Domeniului Public Sector 1.

Doi tineri - Iancu Alin Alexandru şi Călin Mihai - au primit avertisment, iar Alexandru Moraru a fost achitat.

În cazul lui Robert Liviu Iancu, instanţa a dispus măsura educativă a asistării zilnice pe 6 luni, perioadă în care nu are voie să participe la adunări publice cu caracter politic, social, cultural sau sportiv de orice amploare, acţiuni de protest organizate sau spontane. El mai trebuie să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională şi să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti.

Pe latură civilă, cinci protestatari trebuie să-i achite unui jandarm pe care l-au agresat 2.000 euro cu titlu de daune materiale şi 35.000 euro daune morale.

De asemenea, patru protestatari trebuie să-i achite unui alt jandarm 6.000 euro daune materiale şi morale. Un jandarm trebuie să primească daune totale de 22.000 de euro, iar un altul daune de 2.200 euro.

Instanţa a mai dispus prelevarea probelor biologice de la inculpaţi în vederea introducerii profilelor genetice în SNDGJ, la data rămânerii definitive a sentinţei.

Faţă de un alt protestatar trimis în judecată - Milan Miroslav Raşcov - instanţa a dispus încetarea procesului penal, în urma decesului acestuia în august 2017.

Decizia pe care au dat-o magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1 vineri este una în primă instanţă, prin urmare poate sa fie contestata.

În februarie 2017, zeci de mii de oameni au ieșit în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de OUG 13. După câteva ore de protest paşnic, zeci de huligani au început să arunce spre jandarmi cu sticle incendiare, pietre şi bucăţi de gheaţă. Potrivit anchetatorilor, cei care au provocat violenţele erau membrii unor galerii de fotbal, iar planul lor a fost unul stabilit cu ore bune înainte de începerea protestului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2392 secunde