11 state UE cer interzicerea maşinilor diesel şi pe benzină până în 2040

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Pentru a ajuta la oprirea încălzirii globale“ 11 state UE cer interzicerea maşinilor diesel şi pe benzină până în 2040
Externe 06 Octombrie 2019 / 13:33 1502 accesări 0 comentarii

Danemarca, susţinută de alte 10 ţări ale Uniunii Europene, a cerut interzicerea, la nivel comunitar, a vehiculelor diesel şi pe benzină până în 2040, pentru a combate schimbările climatice.

Danemarca a făcut propunerea în cadrul unei reuniuni a miniştrilor UE de mediu desfăşurată la Luxemburg. UE îşi propune să reducă emisiile de carbon cu 40% până în 2030, în timp ce Comisia Europeană intenţionează să le reducă la zero până în 2050, pentru a ajuta la oprirea încălzirii globale. „Trebuie să recunoaştem că suntem presaţi de timp", a declarat ministrul danez al Climei şi Energiei, Dan Jorgensen, după reuniune. El a spus că interzicerea autoturismelor diesel şi pe benzină va determina Comisia să propună eliminarea treptată a vehiculelor cu combustibil fosil din bloc în următoarele două decenii.

În octombrie 2018 guvernul danez a anunţat că va interzice vânzarea tuturor maşinilor cu combustibil fosil până în 2030, dar ulterior a renunţat la idee, deoarece acest lucru ar fi încălcat regulile UE. Jorgensen a spus că, dacă UE va fi de acord cu privire la o interdicţie la nivelul întregii uniuni, ar fi bine dacă fiecare dintre ţări ar putea să pună în aplicare o astfel de măsură. „Planul A ar fi acela de a adopta o interdicţie europeană", a spus el.

Totuşi, Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria şi alte câteva ţări au sugerat că trebuie făcut mai mult pentru a opri vânzările de autovehicule second-hand din Europa de Vest către Est.

Jorgensen a spus că este important ca producătorii de automobile să fie informaţi în privinţa direcţiilor de politică ale blocului pe termen lung şi că următorul pas al Danemarcei a fost formarea unei alianţe cu cele 10 state membre care susţin propunerea sa. „Cred că vor urma şi alţii”, a spus el.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1973 secunde