14 noiembrie, Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

14 noiembrie, Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

Sănătate 14 Noiembrie 2021 / 11:47 643 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Ziua Mondială a Diabetului reprezintă un prilej de conştientizare a populaţiei cu privire la această afecţiune şi la importanţa prevenţiei.

La 100 de ani de la descoperirea insulinei, este important să ne reamintim că insulina și alte tratamente împotriva diabetului rămân încă indisponibile pentru mulţi bolnavi.

Astăzi, peste 420 de milioane de oameni au diabet.

Ce este diabetul?
Diabetul este boala care presupune reducerea sau lipsa capacității organismului de a produce cantitatea necesară de hormon (insulina) pentru a controla nivelurile glucozei (zahărul din sânge).

Câte tipuri de diabet există?

Există două tipuri: Diabet de tip 1, Diabet de tip 2

Ce simptome pot apărea?

Consum crescut de lichide, senzație crescută de sete, mucoase uscate, urinare frecventă, poftă crescută de mâncare, scădere ponderală în ciuda unui apetit mare.

Diabetul zaharat este o problemă de sănătate cunoscută ca un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu SARS-CoV-2. Acesta poate fi semnificativ redus prin gestionarea factorilor de risc.

Alimentația sănătoasă, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni această afecțiune. Fructele și legumele proaspete, alimentele bogate în vitamine și acizi grași Omega 3 sunt o sursă de hrană care vă pot reda starea de sănătate dorită, prevenind astfel afecțiuni nedorite.

Activitatea fizică este un factor important de prevenţie.

Pentru optimizarea managementului pacientului cu diabet este nevoie de creșterea accesului pacienților la medicamente compensate și gratuite, dar și dezvoltarea programului național curativ.

Diabetul în România

În perioada iulie – august 2020, Forumul Român de Diabet a comisionat ISense Solutions să deruleze unstudiu sociologicdespre percepțiile românilor cu privire la diabetul zaharat tip 2, una din cele mai grave și răspândite afecțiuni din România. La îngrijorările legate de incidența și complicațiile diabetului zaharat s-a adăugat și impactul recent al pandemiei asupra persoanelor cu diabet zaharat: acestea sunt mai predispuse la a face forme mai severe ale COVID – 19 din cauza fluctuațiilor glicemice (hiperglicemia poate favoriza înmulțirea virusului) și a prezenței complicațiilor diabetului zaharat.

  • 1 din 10 români are diabet zaharat, iar 3 din 10 români au prediabet
  • În România sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat
  • 7 din 10 români au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate
  • Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1251 secunde