150 de percheziții în țară și în străinătate, pentru traffic de pește alterat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acţiune de amploare 150 de percheziții în țară și în străinătate, pentru traffic de pește alterat
Eveniment 14 Mai 2019 / 07:30 2025 accesări 0 comentarii

Peste 150 de percheziţii au avut loc în România, inclusiv în judelul Constanța (25 la Hârșova și una în municipiul Constanța), precum şi în Italia, Spania, Franţa şi Ungaria, ca urmare a descoperirii unei grupări formate din sute de persoane care procurau ilegal cantităţi mari de peşte impropriu consumului, provenit din ape contaminate, unde pescuitul este interzis, şi le vindeau în România. 30 de tone de astfel de peşte care, potrivit rezultatului analizelor ANSVA, conținea mari cantități de compuși chimici nocivi, inclusiv metale grele, au fost confiscate și distruse cu această ocazie. În ultimele șase luni, cantități impresionante de pește contaminat provenit pe filiera traficanților s-au aflat pe rafturile magazinelor și a fost cumpărat și consumat de români.

Potrivit IGPR, poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului.

În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania.

La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul Eurojust, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia.

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România.

Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.

„Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”,arată IGPR.

În urma cooperării internaţionale dintre Poliţia Română cu autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracţionale, iar toate informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.

De asemenea, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2256 secunde