1.500 de copii din mediul rural constănţean primesc „Prima carte”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Program pilot de lectură în grădinițe

1.500 de copii din mediul rural constănţean primesc „Prima carte”

Educație 18 Aprilie 2019 / 16:33 1079 accesări

Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste" aduce resurse în grădinițe și formează profesori pentru creșterea calității educației preșcolare în județ. De asemenea, 1500 de copii din mediul rural din județ vor primi, în perioada următoare, Prima Carte, iar în 15 grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Constanța vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță. Proiectul este organizat de Asociația OvidiuRo şi ISJ Constanţa.

Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe „Fiecare copil merită o poveste". 1500 de copii din mediul rural din județ vor primi, în perioada următoare, Prima Carte, iar în 15 grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Constanța vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță.

Fiecare copil merită o poveste" este un program reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educației Naționale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acțiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creșterii accesului la educație timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate.

Programul va fi lansat la Constanța, când vor avea loc mai multe întâlniri: o sesiune de formare cu profesorii din învățământul preșcolar - metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toți cei peste 1000 de profesori de învățământ preșcolar din județ; o sesiune de informare cu directorii unităților școlare care au în structură învățământul preșcolar din Constanța, pe tema importanței facilitării accesului la cărți potrivite vârstei și la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate. La întâlniri vor participa și profesorii de învățământ preșcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziție de OvidiuRo, precum și bibliotecarii din județ.

„După mulți ani de intervenții la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educație preșcolară de calitate pentru toți copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanți la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Având și susținerea Ministerului Educației, printr-un parteneriat dedicat programului, intenționăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe”, a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.

Programul a fost lansat în luna septembrie 2018 și va ajunge, până la finalul lui 2019, în fiecare dintre județele țării. În total,Fiecare copil merită o poveste"va duce,la nivel național,un mix de intervenții constând în: (1) 500 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare (2) formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și (3) distribuirea a 100.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte".



12