18 migranți sirieni, depistați în timp ce treceau ilegal granița româno-bulgară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanța:

18 migranți sirieni, depistați în timp ce treceau ilegal granița româno-bulgară

Eveniment 24 Iulie 2017 / 13:24 1256 accesări

Un număr de 18 cetățeni sirieni, printre care patru minori, care au încercat să intre ilegal în țara noastră, din Bulgaria, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei, au fost prinși de polițiștii de frontieră în zona Negru Vodă, au informat luni reprezentanții Gărzii de Coastă.

Potrivit acestora, la sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii de frontieră au observat un microbuz care venea dinspre Bulgaria și se îndrepta cu viteză spre teritoriul României, autovehiculul fiind urmărit și blocat pe un câmp, în apropierea localității Independența. ''Un echipaj al Poliției de Frontieră a monitorizat deplasarea mijlocului de transport și, după ce a intrat ilegal in România, a urmărit și blocat microbuzul, pe un câmp de pe direcția localității Independența. În momentul opririi, doi bărbați au sărit din vehicul și au alergat spre lanurile de porumb din apropiere, îndreptându-se spre teritoriul statului vecin. Polițiștii de frontieră au constatat că în microbuz se aflau 18 persoane de origine afro — asiatică, care nu posedau documente de identitate'', conform unui comunicat de presă transmis de Garda de Coastă. Cei în cauză au fost conduși la sediul SPF Negru Vodă pentru continuarea cercetărilor, stabilindu-se că sunt cetățeni sirieni — paisprezece adulți cu vârste cuprinse între 19 și 42 de ani și patru minori, cu vârste între 10 și 16 ani.

''În prezența unui traducător autorizat, adulții au declarat că întreg grupul a plecat din Siria și a stat în Istanbul (Turcia) aproximativ 15 zile, iar în urmă cu trei zile au plătit unor călăuze, ale căror date de identitate nu le cunosc, suma de 700 dolari/persoană, cu scopul de a fi transportați clandestin până în Germania. Ulterior au ajuns în Bulgaria și, în seara zilei de 21.07.2017, au fost urcați în autoutilitara în care au călătorit până în momentul depistării pe teritoriul României de către polițiștii de frontieră'', conform comunicatului. Autoritățile române fac cercetări, împreună cu cele din Bulgaria, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională.

Ancheta în acest caz este efectuată de polițiștii de frontieră, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de intrare în țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României și trafic de migranți. În baza acordului româno — bulgar, cele 18 persoane au fost predate autorităților de frontieră din Bulgaria, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale ce se impun, menționează sursa citată.12