2 milioane de euro aduse statului, într-un an, de câinii anticontrabandă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Contrabanda e crimă organizată!” 2 milioane de euro aduse statului, într-un an, de câinii anticontrabandă
Eveniment 17 Septembrie 2019 / 19:08 1833 accesări 0 comentarii

Campania națională „Contrabanda e crimă organizată!”, care urmărește conștientizarea efectelor negative ale fenomenului, a debutat marți, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice. Lansată în parteneriat cu ANAF,Direcția Generală a Vămilor (DGV), Poliția de Frontieră, Poliția Română, și cu sprijinul JTI România, campania se derulează în perioada septembrie - octombrie în județele de graniță și în București. „Mesajul subliniază că fenomenul contrabandei face parte din crima organizată, alături de traficul de droguri, arme sau persoane, dar și de evaziune”, a declarat Alexandru Lupu, reprezentant al Comunicator Media, realizatorul campaniei.

CÂINI CU TRIPLĂ SPECIALIZARE

Cu prilejul lansării, JTI România a anunțat continuarea parteneriatului de susținere a echipelor canine, pe baza Protocolului de colaborare demarat în 2005 cu ANAF și continuat ulterior cu Vama. Astfel, încă 11 câini vor fi instruiți la Centrul de Formare Echipe Canine și Întreținere a Dresajului din Giurgiu, urmând să obțină triplă specializare - depistarea de țigarete, droguri și bani. Echipele canine mobile, formate dintr-un inspector vamal și un câine, activează în punctele vamale din toată țara și fac parte din mijloacele operative utilizate de DGV pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu țigarete, a traficului de droguri și a evaziunii fiscale.

„Câinii sunt cel mai bun exemplu pentru om în ceea ce privește loialitatea și dăruirea la serviciu. Ei sunt o prezență care îi descurajează pe cei care practică contrabanda, un mijloc eficient de luptă împotriva acestui fenomen. Merită cele mai bune condiții de îngrijire și pregătire”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Din 2010 și până în prezent, JTI România a susținut formarea a peste 50 de echipe canine, donând Autorității Vamale câini, hrană și echipamente necesare acestora.

Valoarea bunurilor confiscate de echipele canine din cadrul DGV și amenzile aplicate, în perioada 2013 - 2019, depășește 40 de milioane de lei. Doar în perioada 2018 - 2019 (semestrul 1), echipele canine au confiscat bunuri și au contribuit la aplicarea unor amenzi în valoare de peste 10,3 milioane de lei.

CUM SE PREGĂTESC CÂINII ANTICONTRABANDĂ

„Câinii sunt incoruptibili, iar rezultatele acestor echipe sunt o dovadă de necontestat. Pregătirea unei echipe debutează cu un stagiu inițial de 10 săptămâni, urmat de alte stagii de perfecționare și întreținere a dresajului. Odată încredințat unui inspector vamal, câinele intră în familia acestuia, iar după retragerea câinelui din serviciu, de regulă, acesta ajunge în familia inspectorului-conducător. Este o muncă de echipă, iar pentru inspectorii vamali pe care-i pregătim, vine cu responsabilitate pe termen lung”, a explicat Alexandru Ioniță, șef Birou Echipe Canine.

Loading...


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1375 secunde