2.000 de oameni, daţi afară de la Complexul Energetic Oltenia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

2.000 de oameni, daţi afară de la Complexul Energetic Oltenia

Justiție 21 Iulie 2015 / 00:00 757 accesări

Complexul Energetic Oltenia a disponibilizat în acest an aproape 2.000 de angajaţi, care au primit până la şase salarii medii brute drept compensaţii, iar alte 1.070 de persoane au fost externalizate, astfel că numărul salariaţilor producătorului de energie a ajuns la 15.400. Numărul de salariaţi a fost redus cu 1.070 de persoane după externalizarea Carierei Berbeşti şi alţi 1.945 de salariaţi au părăsit compania în urma restructurării din luna iunie. „Salariaţii disponibilizaţi ca urmare a programului de restructurare beneficiază de plăţi compensatorii, reprezentând două până la şase salarii medii brute realizate la nivel de companie", a transmis CE Oltenia. Reprezentanţii producătorului de energie au precizat că pentru acest an nu sunt previzionate alte reduceri de personal. „Reducerea cheltuielilor cu personalul va contribui la creşterea rentabilităţii şi eficienţei economice ale companiei. Redimensionarea forţei de muncă în funcţie de volumul producţiei va duce la creşterea productivităţii muncii de la 658 MWh/salariat în 2014 la 771 MWh/salariat în 2015”, conform companiei.

Oficialii complexului energetic spun că acţiunile privind creşterea performanţei operaţionale şi financiare au fost impuse de mediul economic actual, în care producătorii de energie regenerabilă au influenţat reducerea preţurilor de vânzare pe piaţa internă, ca urmare a facilităţilor de care beneficiază conform legislaţiei.

Producătorii de energie regenerabilă "nu sunt interesaţi decât de obţinerea certificatelor verzi - fapt ce determină, în schimb, creşterea preţului final la consumator", apreciază conducerea companiei de stat. Potrivit acesteia, măsurile companiei au fost impuse şi de existenţa unui dezechilibru major între capacitatea de producţie a CE Oltenia şi volumul vânzărilor de energie pe bază de cărbune din piaţă, precum şi de cheltuielile cu achiziţionarea certificatelor de dioxid de carbon, din cauza majorării preţului acestora şi cantităţii necesare, ca urmare a eliminării cotelor gratuite alocate, conform Directivelor Europene. "Supracapacitatea de producţie din zona energetică, dar şi din zona minieră are drept consecinţă un număr de personal excedentar, care necesită resurse financiare mari, cu pondere semnificativă în totalul cheltuielilor operaţionale", precizează sursa citată.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari şi Brăila, are 15.400 de angajaţi şi asigură peste 20% din producţia de energie electrică a României. Complexul a fost înfiinţat în 2012, prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW, şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.12
Pagina a fost generata in 0.1667 secunde