2016 - Forțele Navale s-au întărit cu trei nave noi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

2016 - Forțele Navale s-au întărit cu trei nave noi

Eveniment 23 Decembrie 2016 / 14:04 1152 accesări

Anul 2016 a fost anul Forțelor Navale Române la Constanța, Comandamentul Flotei reușind organizarea cu succes a celei mai mari aplicații navale pe Marea Neagră din ultimii 10 ani, dar și achiziționarea primelor trei nave noi, comandate și construite după Revoluția din 1989.

Pe 12 aprilie 2016, Forțele Navale Române au consemnat intrarea în serviciu a primei nave construită după Revoluția din 1989, Remorcherul maritim "Vârtosul", primul din seria de trei remorchere pentru manevre portuare și la radă. Seria a fost ulterior completată prin livrarea succesivă către Forțele Navale Române, în lunile iunie și august, a remorcherelor "Voinicul" și "Vânjosul", nave ce au ca sarcină să asigure manevra navelor militare și servicii de intervenție în porturile militare Constanța și Mangalia.

Cele trei remorchere maritime multifuncționale, construite la Șantierele Navale Damen — Galați, au înlocuit vechile șalupe de remorcare-salvare, eliminând costurile plătite operatorilor civili. Navele, având numeral de bordaj 103, 104 și 105, sunt proiectate pentru navigația în port și în rada acestuia și au lungimea de 16,56 m, lățimea de 5,93 m, pescajul de 2,54 m, fiind echipate cu câte două motoare Volvo Penta de 600 de Cp, precum și cu numeroase echipamente tehnice specifice.

Un alt moment remarcabil din domeniul apărării național l-a constituit organizarea la Constanța, în perioada 18-22 iulie, de către Forțele Navale Române, a celei mai mari aplicații din ultimii 10 ani, planificată, organizată și coordonată de Statul Major al Forțelor Navale (SMFN), cu dislocare în raioane maritime, în apele teritoriale românești ale Mării Negre și în cele internaționale.

Exercițiul SEA SHIELD 16 a reunit, în rândul participanților, 1.000 de marinari români și alți 1.000 reprezentând forțele navale a 11 state NATO și membre al Parteneriatului pentru Pace (PpP). În cadrul exercițiului SEA SHIELD 16 au fost evaluate mai multe structuri operaționale ale Forțelor Navale Române, desemnate pentru a face parte din Forța de Reacție NATO 2016-2017 (NATO Reaction Force), pentru luptă.

Timp de cinci zile, la Exercițiul SEA SHIELD 16, peste 2.000 de militari și echipajele a 23 de nave, trei elicoptere și șase avioane de vânătoare și două detașamente mobile de lansare a rachetelor și de scafandri de luptă, reprezentând Forțele Navale Române, Garda de Coastă Română, Forțele Aeriene Române și marinele militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia și Ucraina au realizat secvențe de înaltă tehnicitate ale unor exerciții de luptă împotriva amenințărilor de orice natură pe mare, subacvatice, aeriene și de evacuare medicală.

Experții evaluatori ai NATO au fost de părere, la finalul aplicației, că prin complexitatea exercițiilor integrate în SEA SHIELD 16, numărul mare de nave, aeronave și militari participanți, precum și prin dimensiunea extinsă a raioanelor maritime în care s-au desfășurat acțiunile de instruire, Forțele Navale Române au dovedit că dețin capabilitățile organizatorice, de planificare și de conducere, precum și capacitățile operaționale necesare pentru consolidarea securității și apărării colective în regiunea Mării Negre.



12