21 februarie - Ziua Internațională a Limbii Materne

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

21 februarie - Ziua Internațională a Limbii Materne

Lifestyle 21 Februarie 2019 / 07:43 1383 accesări

Ziua Internaţională a Limbii Materne este sărbătorită anual la 21 februarie pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică pe întreg mapamondul.

Tema sărbătorii în acest an este : "Limbile indigene (materne) contează pentru dezvoltare, consolidarea păcii și reconciliere".

Limba maternă se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală. Potrivit www.unesco.org, se estimează că, în cazul în care nu se acţionează în acest sens, jumătate din cele circa 6.000 de limbi vorbite astăzi ar putea dispărea până la sfârşitul acestui secol. Odată cu dispariţia limbilor şi a documentelor nescrise, omenirea ar pierde nu numai o bogăţie culturală, dar şi importante cunoştinţe milenare încorporate în limbile indigene.

Acţiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversităţii lingvistice şi educaţiei multilingve, ci ajută şi la dezvoltarea conştiinţei tradiţiilor lingvistice şi culturale în întreaga lume şi la inspirarea solidarităţii bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog.

Astfel, în statele membre ONU, Ziua Internaţională a Limbilor Materne este marcată prin organizarea a diferite manifestări culturale, seminarii, conferinţe, concursuri pe teme culturale, lingvistice şi educative, de către autorităţile guvernamentale, universităţi, institute de cercetare, culturale şi asociaţii culturale şi de tineret.

Printre temele evenimentelor din 2019 se numără: Dialog intercultural, Educația transformă vieți, Cum să trăim împreună.12
Pagina a fost generata in 0.2613 secunde