22 de adolescente, moarte într-un cumplit incendiu la un cămin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doliu în Guatemala

22 de adolescente, moarte într-un cumplit incendiu la un cămin

Externe 09 Martie 2017 / 14:52 377 accesări

Un cămin pentru minori din Guatemala, acuzat de rele tratamente și abuzuri sexuale, a fost miercuri scena unei noi tragedii: un incendiu care a provocat moartea a 22 de adolescente cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, relatează AFP. 19 adolescente au murit la locul incendiului, 17 dintre ele fiind calcinate. Alte trei decese au fost înregistrate la spital ca urmare a rănilor. Incendiul s-a soldat și cu 38 de răniți, dintre care 16 se află în stare critică, fiind transferați la două spitale din capitala guatemaleză din cauza arsurilor de diferite grade. Focul a izbucnit în aripa rezervată fetelor la căminul Seguro Virgen de la Asuncion, situat în San José Pinula, la circa 20 km est de capitala țării. ''Pentru moment, nu se cunosc cauzele incendiului'', a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor voluntari, Mari Cruz. Trei zile de doliu național au fost decretate de către președintele țării, Jimmy Morales, care, într-un scurt mesaj televizat, a anunțat că l-a demis pe directorul căminului.

Potrivit presei locale, marți seara, minorii din cămin au manifestat pentru a denunța alimentația proastă și abuzurile fizice la care ar fost supuși în instituție. Miercuri dimineață ei au protestat din nou, înainte de declanșarea incendiului. Căminul, deschis în 2016, găzduiește, în baza deciziilor Justiției, minori care au fost victime ale violențelor în familie sau care trăiau pe străzi. Conform cifrelor oficiale, căminul are o capacitate de primire de 400 de minori, dar presa locală a relatat că în instituție se află în prezent circa 800. ''Era o bombă cu explozie întârziată. Era de așteptat'' o astfel de tragedie, a declarat pentru AFP Angel Cardenas, fost angajat al administrației căminului, denunțând un climat de violență cotidiană în centru.

Procuroarea pentru drepturile omului și ale copilului, Hilda Morales, a declarat presei că va cere închiderea imediată a instituției și identificarea responsabilităților administrative și penale ale conducerii, deoarece nu și-a îndeplinit mandatul.

Căminul, care depinde de secretariatul pentru bunăstare socială al Președinției guatemaleze, a fost implicat deja în mai multe scandaluri, îndeosebi în legătură cu denunțurile de rele tratamente și numeroase situații de fugă a minorilor din instituție.

Hilda Morales a reamintit că a solicitat anul trecut măsuri de precauție de la Comisia interamericană a drepturilor omului în scopul de a proteja mai mulți adolescenți care au denunțat abuzuri sexuale.

UNICEF a deplâns drama survenită în Guatemala. ''Copiii și adolescenții trebuie protejați'', a declarat organizația pe Twitter.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2453 secunde