23 august 2017 - marea revoluție în Justiție!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Statul de drept“ al lui Băsescu, schimbat după 12 ani?

23 august 2017 - marea revoluție în Justiție!

Justiție 23 August 2017 / 18:43 1507 accesări

„Apărăm statul de drept“! A fost lozinca ce a stat la baza reformării Justiției în 2005 de către tandemul Traian Băsescu - Monica Macovei, în baza unui raport al organizației „Freedom House”, despre care se spune că ar fi dirijată chiar de Macovei. La vremea respectivă, într-o singură noapte, „precum hoții“, odată cu venirea la cârma țării a tandemului Băsescu - Macovei, a fost epurat fostul PNA și transformat într-un DNA cu procurori mai prietenoși cu noua putere. La nivel declarativ, Băsescu și Macovei repetau obsesiv că vor să destructureze caracatița creată de premierul de atunci, Adrian Năstase. În realitate, cuplul politic Traian Băsescu, în calitate de președinte, și Monica Macovei, în calitate de ministru al Justiției, cu susținerea lui Daniel Morar, fost șef al DNA, a repolitizat numirea procurorilor-şefi din sistem prin trecerea deciziei de numire a șefilor din Justiție din curtea Consiliului Superior al Magistraturii (un for tehnic) în curtea Ministerului Justiţiei - condus de o persoană numită politic, adică de Monica Macovei. De atunci, Băsescu și acoliții săi au numit în funcțiile-cheie din Justiție tot felul de personaje care au fost acuzate că i-au făcut jocurile fostului șef de stat. Printre personajele preferate de Băsescu s-au numărat Daniel Morar, Laura Codruța Kovesi, actualul șef al DNA, și Livia Stanciu, fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). „Tête-à-tête“, Băsescu și Macovei au marșat pe subiectul reformării Justiţiei și au atacat la baionetă pe oricine a îndrăznit să-i critice.

LOVITURĂ PENTRU PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

După 12 ani de „stat de drept“, actuala coaliție de guvernare vine cu o nouă reformă, care se vrea să schimbe din temelii Justiția. Mai concret, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind modificarea legilor Justiţiei. „Nu vorbim de grațiere, amnistie, nici despre abuzul în serviciu și nici despre foaie de parcurs pentru a răspunde cerințelor hotărârii CEDO“, a declarat Toader în debutul unei conferințe de presă. El a explicat că adoptarea pachetului de legi privind Justiţia nu se va realiza prin Ordonanţă de Urgenţă, ci va fi înaintat Executivului, iar apoi trimis Parlamentului spre apobare. Cele trei legi modificate prin acest proiect sunt legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor, legea privind organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Propunerea-șoc din acest pachet de legi îl vizează pe președintele României. Concret, șeful statului nu va mai avea un rol în procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general al României. „Ministerul Justiției propune ca președintele ICCJ să fie numit de către președintele României, ca și în prezent, dar propunerea o va face Secția pentru judecători a CSM. Spre diferență, procurorul general, procurorul-șef al DNA și procurorul-șef al DIICOT vor fi numiți de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției. În prezent, procurorii-șefi sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM“, a declarat Toader.

CAPCANĂ PENTRU KOVESI?

În pachetul de legi privind Justiția, Tudorel Toader a anunțat că s-a decis prelungirea mandatelor șefilor DNA și DIICOT de la 3 ani, cât sunt valabile în prezent, la 4 ani. Modificarea va intra în vigoare, însă, începând cu viitoarele mandate. „Propunem ca, pe viitor, funcțiile de conducere să aibă un mandat de 4 ani. Sunt niște principii de rang constituțional care spun că mandatele în curs nu pot fi afectate prin modificarea legii. Înseamnă că, dacă modificările intră în vigoare la 1 ianuarie 2018, mandatele care sunt în curs nu sunt afectate, pentru că e împotriva regulilor constituționale“, a declarat ministrul Justiției. După acest anunț, mulți au spus că măsura o vizează direct pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, care spera să i se prelungească automat mandatul la patru ani. În cazul în care proiectul lui Toader va fi aprobat, este puțin probabil ca actualul șef al DNA să mai fie în fruntea instituției.

SE MAJOREAZĂ VECHIMEA PENTRU PROMOVARE

Prin proiectul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a dat o lovitură dură procurorilor şi judecătorilor, anunţând majorări semnificative la capitolul vechime pentru promovările în cadrul sistemului. „Am propus majorarea vechimii necesare pentru promovare. La un moment dat, se lua în considerare perioada în care un procuror sau judecător fuseseră avocați. Propunem ca magistrații să aibă șapte ani de activitate efectivă în funcția de judecător sau procuror pentru a promova la o instanță superioară; 8 ani pentru a promova în funcția de procuror la DIICOT sau DNA, perioadă la care se adaugă și celelalte condiții de a participa la o comisie, un interviu, să aibă gradul cel puțin de procuror de Tribunal. Adică prin promovare să primească doar specializare; 10 ani vechime în funcția de judecător pentru a promova ca judecător la Curtea de Apel; 10 ani vechime pentru a promova ca procuror de pe lângă Curtea de Apel; 15 ani vechime efectivă în funcția de procuror pentru a promova ca procuror la Parchetul de pe lângă ICCJ și 18 ani vechime efectivă în funcția de judecător pentru a promova ca judecător la ICCJ“, a afirmat Toader.

CE CUPRINDE LEGEA RĂSPUNDERII MAGISTRAȚILOR

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a vorbit, miercuri, despre legea răspunderii magistraților. Acesta a anunțat că a propus „mai multe modificări de natură să reașeze poziția juridică pe care o au magistrații în raport cu legea și cetățenii”. Toader a afirmat că statul, prin Ministerul Finantelor, va fi obligat să se îndrepte împotriva magistraților cu acțiune în despăgubire. „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat, acesta se îndreaptă cu acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului/procurorului care a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudiciu. Dacă proiectul va trece, Statul se îndreaptă prin Ministerul Finanțelor, spre deosebire de acum, care spune că „statul se poate îndrepta“, era facultativă acțiunea în regres a statului față de magistrat“, a subliniat Toader.

MODIFICĂRI DE PROPORŢII PRIVIND ANCHETAREA MAGISTRAŢILOR

O altă modificare importantă anunțată de Tudorel Toader vizează anchetarea magistraţilor acuzaţi de abuzuri sau infracţiuni. Este vorba de înființarea unei direcţii speciale, pe lângă DNA şi DIICOT. „În cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ se înființează o direcție specializată având competența exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora”, se arată în documentul care vizează modificări la legile Justiţiei. De asemenea, Toader a mai anunţat că Inspecţia Judiciară va trece din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei. Ba mai mult, ministrul susţine că s-a gândit chiar la a transforma Inspecţia Judiciară într-o instituţie autonomă.



12