30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

Externe 26 Aprilie 2016 / 08:55 3876 accesări

Ucraina marchează treizeci de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie, explozia unui reactor al centralei de la Cernobîl, soldat cu moartea a 31 de persoane, numărul total al victimelor putând fi însă între câteva sute de mii şi milioane, potrivit unor experţi.

Reactorul numărul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear, cel mai grav din istorie, a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numărul total al victimelor ar putea fi între câteva sute de mii şi milioane, notează experţi citaţi de presa internaţională.

Deflagraţia a poluat atmosfera cu zece tone de materiale radioactive. Zona din jurul oraşului Pripiat, în nordul Ucrainei, este izolată de 30 de ani, iar specialiştii avertizează că efectele radiologice extrem de grave vor continua în următorii 3.000 de ani.

"Reactorul numărul 4 a devenit practic, în mod neplanificat, depozit pentru deşeuri radioactive. Un astfel de loc pentru stocare reprezintă un pericol cel puţin 3.000 de ani. Acest lucru înseamnă că zona din jurul fostei centrale Cernobîl va putea fi locuită abia în anul 4986", notează publicaţia Miami Herald.

Însă Detlef Appel, specialist în geologie şi directorul companiei germane PanGeo, avertizează că deşeurile nucleare generează riscuri aproximativ un milion de ani.

Structura care protejează locul accidentul nuclear de la Cernobîl, instalată la finalul anului 2017

Structura de oţel care protejează locul în care s-a produs accidentul nuclear de la Cernobîl ar trebui să fie instalată la finalul anului 2017, informează Le Figaro, citând un expert în cadrul Institutului de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară din Franţa.

După catastrofă, o primă structură de beton a fost construită în grabă în condiţii dificile peste reactorul avariat. Cu timpul, această structură a început să prezinte fisuri, existând riscul să se surpe şi astfel, să permită propagarea în aer a 200 de tone de substanţe radioactive.

Încredinţat în 2007 consorţiului francez Novarka, procesul de construire a noii structuri metalice s-a desfăşurat la aproximativ 300 de metri distanţă de centrală, pe un teren decontamiant în prealabil şi acoperit din nou cu beton.

Citește și:

Cernobîl: 5.000.000 de oameni afectaţi şi încă 3.000 de ani de contaminare

Taguri articol


12