30 de percheziții la grupări specializate în fraude informatice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prejudiciu de 200.000 de euro

30 de percheziții la grupări specializate în fraude informatice

Eveniment 18 Ianuarie 2017 / 15:15 510 accesări

Ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Pitești au efectuat miercuri dimineață 30 de percheziții în județele Constanța, Buzău, Hunedoara, Mehedinți, Timiș și în București, într-un dosar în care se fac cercetări pentru falsificarea și punerea în circulație a unor instrumente de plată electronică, accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. "Încauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 - 2015, cei aproximativ 50 de membri ai grupurilor infracţionale au montat pe ATM-uri din Cehia, Slovenia şi Slovacia dispozitive de tip skimming pe care le-au folosit pentru preluarea ilicită a datelor confidenţiale bancare. Ulterior datele au fost folosite pentru falsificarea şi punerea în circulaţie a unor instrumente de plată electronică prin intermediul cărora membrii grupurilor auachiziţionat produse de la diferite societăţi comerciale din SUA, Sri Lanka, Filipine, Cambodgia, Tunisia şi Marea Britanie", se arată într-un comunicat de presă remis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

PREJUDICIU DE 200.000 DE EURO

Atât încasarea sumelor de bani provenite din infracţiuni, cât şi valorificarea produselor achiziţionate cu instrumente de plată contrafăcute s-au efectuat în România. Din aceste afaceri ilicite suspecţii au obţinut venituri de aproximativ 200.000 de euro, în dauna a peste 1.000 de persoane din Slovenia, Cehia şi Slovacia. Acțiunea BCCO Pitești a beneficiat de sprijinul ofițerilor de legătură acreditați în România din cadrul ambasadelor Cehiei și Slovaciei.

Oamenii legii au ridicat în urma descinderilor mai multe dispozitive de tip skimming, 18 unităţi hard-disk, 25 de laptop-uri, 60 de suporţi optici de memorie şi memorii USB, 80 de telefoane mobile şi cartele SIM, 31 de carduri bancare şi suporturi de tip card cu bandă magnetică şi obiecte vestimentare susceptibile a fi fost folosite la săvârşirea de infracţiuni. Totodată, poliţiştii au confiscat trei grame de marijuana, un pistol şi 2.000 de ţigarete care nu aveau timbru fiscal emis de autorităţile române.12
Pagina a fost generata in 0.2459 secunde