4 octombrie - Ziua Internațională a Animalelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

4 octombrie - Ziua Internațională a Animalelor

Lifestyle 04 Octombrie 2018 / 09:44 2176 accesări

Ziua Internaţională a Animalelor (World Animal Day) este sărbătorită în fiecare an la 4 octombrie. Rostul ei este acela de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice.

Iniţiativa de a înfiinţa această zi i-a aparţinut scriitorului şi publicistului german Heinrich Zimmermann, un apărător înfocat al drepturilor animalelor, editor al revistei Mensh und Hund (Om şi câine). Prima ediţie a Zilei Internaţionale a Animalelor a constat în organizarea de expoziţii şi discursuri găzduite de Palatul Sportului din Berlin, la 24 martie 1925, potrivit www.worldanimalday.org.uk. Evenimentul, care a strâns peste 5.000 de participanţi, fusese programat la 4 octombrie, însă organizatorii nu au găsit disponibil pentru acea dată un loc suficient de încăpător.

Situaţia a continuat până în 1929, când, în premieră, ziua dedicată animalelor a fost marcată la 4 octombrie. În scurt timp, ideea lui Zimmermann a început să aibă ecouri şi în afara graniţelor Germaniei, în special în Austria, Elveţia şi Cehoslovacia.

Totuşi, 4 octombrie a devenit în mod oficial zi mondială dedicată animalelor de abia în luna mai 1931, atunci cândiniţiativa publicistului german a fost adoptată în cadrul Congresului Internaţional pentru Protecţia Animalelor, desfăşurat la Florenţa.

În prezent, Ziua Internaţională a Animalelor este marcată în majoritatea ţărilor din lume, fiind un bun prilej de unitate a organizaţiilor dedicate bunăstării animalelor şi protecţiei mediului înconjurător. Dintre acestea, un rol important îl are în promovarea evenimentelor din 4 octombrie fundaţia caritabilă Naturewatch, din Marea Britanie, a cărei principală misiune este ''încetarea cruzimii faţă de animale, precum şi promovarea şi creşterea standardelor de bunăstare pentru animale''.

Data de 4 octombrie înseamnă și sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, fondator al Ordinului Franciscan şi protectorul ceresc al mediului şi al animalelor. Legenda spune că sfântul avea puterea de a învăţa şi dojeni animalele, reuşind chiar să îmblânzească un lup doar cu vorba bună.

"Ziua Internaţională a Animalelor nu este doar un omagiu adus tuturor necuvântătoarelor şi oamenilor care le iubesc şi le respectă, ci şi un prilej de a reflecta asupra rolului pe care ni l-a încredinţat Natura. Suntem datori cu toţii să înţelegem că Omul nu este stăpânul absolut al Pământului, dar este cel care are puterea şi menirea de a conduce, cu raţiune şi responsabilitate, destinele planetei", se arată pe site-ul Ministerului Mediului, http://www.mmediu.ro.

sursa: agerpres.ro12
Pagina a fost generata in 0.1653 secunde