40 la sută dintre români nu au niciun fel de apărare în faţa noii tulpine de coronavirus

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

40 la sută dintre români nu au niciun fel de apărare în faţa noii tulpine de coronavirus

Sănătate 28 Noiembrie 2021 / 21:18 647 accesări

Noua tulpină supermutantă va ajunge peste tot și nimeni nu o poate opri, avertizează şeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Cu restricţiile, doar putem cumpăra timp până aflăm dacă Omicron răspunde la vaccin şi ce impact are asupra sănătăţii, spune Raed Arafat.

Varianta Omicron, apărută, cel mai probabil, ca urmare a infectării unui pacient sever imunodeprimat, probabil cu HIV netratat, se răspândește rapid şi bate tot ce mișcă, arată profesorul Cristian Apetrei din SUA de la Universitatea din Pittsburgh.

Are 50 de mutații, multe asociate cu rezistenţa la anticorpii neutralizanți, inclusiv anticorpii monoclonali utilizați în terapie. Unele ar putea creşte eficiența intrării virusului în celulă și deci transmisibilitatea, şi i-ar da rezistență la imunitatea înnăscută.

Cazul celor doi pacienţi testaţi în Hong Kong, cu încărcături virale extrem de ridicate, sugerează o producție foarte mare de virus.

Testele îl pot depista, dar nu se ştie în ce măsură ar fi mai agresiv şi s-ar putea răspândi masiv, arată cercetătorul.

Autorităţile de la noi s-au grăbit să aplice restricţiile de la nivel european, dar nu cred că închiderea graniţelor va opri virusul.

Prof. dr. Simona Ruţă, şefa disciplinei de Virusologie, prorector UMF "Carol Davila" Bucureşti:

Din ce ştim de la colegii din Africa de Sud, e cam aceeaşi simptomatologie. Sunt şi multe infecţii asimptomatice. Nu sunt însă semne că ar fi asociată cu o severitate mai mare sau cu alt profil al simptomatologiei.

Medicii spun că există şi posibilitatea ca un număr extrem de mare de mutaţii să facă virusul mai vulnerabil.

Sursa: Știrile TVRŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1618 secunde