45% dintre europeni vor referendum pe tema rămânerii în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din ce în ce mai bine!

45% dintre europeni vor referendum pe tema rămânerii în UE

Externe 09 Mai 2016 / 18:42 520 accesări

Miracolul unui... stat european cât continentul, cu oamenii trăind în bunăstare și înțelegere deplină, a dispărut definitiv, odată cu criza financiară prelungită și, mai nou, cu criza refugiaților, ambele punând la grea încercare oamenii de rând de pe bătrânul continent. Mai iuți din fire, britanicii visează să se rupă cu bucurie de trecut, a se citi de UE, ideea lor îngrozind și tentând, deopotrivă, restul Europei. Aproape jumătate dintre participanții la un sondaj realizat de Ipsos-MORI în opt state europene doresc ca în țara lor să aibă loc un referendum cu privire la rămânerea în UE, informează Deutsche Welle. 45% dintre cei peste 6.000 de respondenți din Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Spania și Suedia au afirmat că sunt în favoarea unui astfel de referendum în țara lor. Sondajul a mai relevat că o treime dintre persoanele chestionate ar opta pentru ieșirea din spațiul comunitar, dacă li s-ar oferi ocazia. Cei mai favorabili părăsirii UE sunt francezii, cu 41%, și italienii, cu 48%, iar cel mai scăzut sprijin în favoarea acestei idei se înregistrează în Polonia, cu 22%, și Spania, cu 26%.

SCENARII APOCALIPTICE

În așteptarea referendumului pe tema ieșirii din UE a Marii Britanii, doi foști șefi ai serviciilor secrete britanice creionează o imagine sumbră a Regatului Unit, odată rămas fără sprijinul european. John Sawers și Jonathan Evans avertizează că un eventual vot în favoarea ieșirii Regatului Unit din UE ar putea face țara mai vulnerabilă la atacurile militanților și ar putea provoca instabilitate pe continent. John Sawers, care a demisionat de la conducerea MI6 (serviciile de informații externe) în 2014, și Jonathan Evans, care a fost șeful MI5 (serviciile de informații interne) până acum trei ani, au avertizat că un eventual Brexit ar putea afecta schimbul de informații între Regatul Unit și țările vecine. Electoratul britanic este chemat să se pronunțe la referendumul din 23 iunie în legătură cu rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din UE, o decizie cu implicații în comerț, investiții, apărare și politică, ce se întind dincolo de granițele țării.

Securitatea națională a devenit un câmp de luptă important între cele două tabere, după atentatele de la Paris și Bruxelles. Cei care vor părăsirea UE cred că acest lucru va face ca țara să aibă un control mai mare al granițelor. Cei care susțin rămânerea în Uniune, inclusiv premierul David Cameron, cred că UE ajută la coordonarea schimbului de informații. Luni, Cameron a avertizat că Regatul Unit este mai în siguranță în cadrul UE și, dacă la referendumul din 23 iunie se va vota pentru ieșirea țării din Uniune, pacea în Europa ar putea fi amenințată.

Taguri articol


12