47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă acasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu 10% mai puţin faţă de 2017 47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă acasă
Social 20 August 2019 / 16:18 1508 accesări 1 comentariu

Potrivit celui mai recent studiu realizat la iniţiativa RePatriot privind dorinţa de revenire în ţară a românilor din diaspora şi piedicile existente, 47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se reîntoarcă, o cifră în scădere cu 10% faţă de 2017. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.810 persoane din mai multe ţări ale UE, SUA şi Canada. Datele au fost prezentante marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Motivele pentru care s-ar întoarce sunt de ordin sentimental, dar îşi doresc și să investească în Romania. (...) 5% îşi doresc şi oportunităţi pe piaţa muncii”, a declarat coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen. Potrivit datelor preliminare ale studiului, în privinţa motivelor, cei mai mulţi dintre românii plecaţi vor să se întoarcă din motivul „vreau să fiu din nou acasă”, în dreptul căruia e consemnat un procent de 73%. Al doilea motiv ar fi dorinţa de a fi alături de cei dragi, în proporţie de 46%. Pe locul trei se poziţionează dorinţa românilor de a face ceva pentru a ajuta România - 29%. La polul opus al clasamentului se poziţionează motivele îmbunătăţirii nivelului de trai din România şi oportunităţile pe piaţa muncii, cu doar 5 procente.

În acelaşi studiu, respondenţii au fost întrebaţi şi de ce nu ar mai dori să se întoarcă. Motivele pentru care nu ar dori sa se întoarcă sunt corupţia, viaţa politică actuală, mentalitatea românilor, nivelul de trai şi din nou, lipsa oportunităţilor.

Sursa citată a mai precizat şi faptul că “populaţia activă a României care se află în străinătate este în proporţie de 21,4%, aproape de 5 ori mai mare decât media UE care se află la 3,9% si mai mare decât alte ţări precum Lituania, Croaţia, Bulgaria care au procente între 13 şi 15%”. “De asemenea, un studiu făcut pentru anii 2015-2016 arată că emigantii români în proporţie de 25% prestau munci necalificate, iar 50% erau supracalificaţi pentru posturile pe care le ocupau. În ce privește numărul studenţilor plecaţi să studieze în afară, „în 2007 erau înregistraţi 800 de studenţi la universităţile din afară, în 2018 - 37.000.”

Loading...

1 comentariu

ady 08:18:29 / 21 August 2019
de vrut e una de intors e alta

Goana dupa banii diasporei a inceput de mult ,inselatoriile imobiliare sprijinite de posturile tv si ziare in cautare de bani le intilnesti zinic.Cum bani de furat din tara nu prea mai sint,de la ue e greu sa iei fara sa dai inapoi,chinezi cu mita nu prea sinnt lasati de ue sa vina deci trebuie sa te reprofilezi pe singura care mai are bani : diaspora .Ideile pot fi diverse : transfer de bani gratis tip Teodorovici care vrea sa inregistreze prin asta tot ce intra in tara poate ii va veni o idee cum sa puna mina pe ei,investitii in tara unde au succes numai smecherii sustinuti de institutiile statului deci asta inseamna ca diaspora sa ramina fara bani prin amenzi si spagi inutile etc.Indiferent de sondaje romanii sigur ca vor sa se intoarca in tara lor dar nu in una mincata de coruptie cu institutii incapabile care ne-au adus in pragul colapsului.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2683 secunde