47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă acasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu 10% mai puţin faţă de 2017 47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă acasă
Social 20 August 2019 / 16:18 1557 accesări 1 comentariu

Potrivit celui mai recent studiu realizat la iniţiativa RePatriot privind dorinţa de revenire în ţară a românilor din diaspora şi piedicile existente, 47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se reîntoarcă, o cifră în scădere cu 10% faţă de 2017. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.810 persoane din mai multe ţări ale UE, SUA şi Canada. Datele au fost prezentante marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Motivele pentru care s-ar întoarce sunt de ordin sentimental, dar îşi doresc și să investească în Romania. (...) 5% îşi doresc şi oportunităţi pe piaţa muncii”, a declarat coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen. Potrivit datelor preliminare ale studiului, în privinţa motivelor, cei mai mulţi dintre românii plecaţi vor să se întoarcă din motivul „vreau să fiu din nou acasă”, în dreptul căruia e consemnat un procent de 73%. Al doilea motiv ar fi dorinţa de a fi alături de cei dragi, în proporţie de 46%. Pe locul trei se poziţionează dorinţa românilor de a face ceva pentru a ajuta România - 29%. La polul opus al clasamentului se poziţionează motivele îmbunătăţirii nivelului de trai din România şi oportunităţile pe piaţa muncii, cu doar 5 procente.

În acelaşi studiu, respondenţii au fost întrebaţi şi de ce nu ar mai dori să se întoarcă. Motivele pentru care nu ar dori sa se întoarcă sunt corupţia, viaţa politică actuală, mentalitatea românilor, nivelul de trai şi din nou, lipsa oportunităţilor.

Sursa citată a mai precizat şi faptul că “populaţia activă a României care se află în străinătate este în proporţie de 21,4%, aproape de 5 ori mai mare decât media UE care se află la 3,9% si mai mare decât alte ţări precum Lituania, Croaţia, Bulgaria care au procente între 13 şi 15%”. “De asemenea, un studiu făcut pentru anii 2015-2016 arată că emigantii români în proporţie de 25% prestau munci necalificate, iar 50% erau supracalificaţi pentru posturile pe care le ocupau. În ce privește numărul studenţilor plecaţi să studieze în afară, „în 2007 erau înregistraţi 800 de studenţi la universităţile din afară, în 2018 - 37.000.”Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1562 secunde