48 de noi cazuri de infecţie cu HIV în Dobrogea, în 2018

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
48 de noi cazuri de infecţie cu HIV în Dobrogea, în 2018
Sănătate 17 Aprilie 2019 / 14:13 1825 accesări 0 comentarii

În Dobrogea, au fost depistate pe parcursul anului trecut 48 noi cazuri de infecţie cu HIV. Dintre acestea, 45 au fost înregistrate în judeţul Constanţa şi 3 în judeţul Tulcea.

Fundaţia Baylor Marea Neagră are un rol cheie în depistarea noilor cazuri de infecţie cu HIV în judeţele Constanța şi Tulcea şi în creşterea nivelului de cunoştinţe despre HIV în comunitate.În 2018, la cele trei centre de testare gratuită, rapidă şi confidenţială ale Fundaţiei Baylor au fost diagnosticate 37,5% din noile cazuri de infecţie cu HIV din Dobrogea. Dintre acestea, 15 noi cazuri au fost diagnosticate în judeţul Constanţa şi 3 noi cazuri în judeţul Tulcea.

La Baylor, în 2018, s-au testat 7.948 de persoane,cheltuielile Fundaţiei pentru Programul de Consiliere şi Testare Voluntară pentru HIV şi hepatitele B şi C atingând aproape 650.000 lei.

Programul de Consiliere şi Testare Voluntară al Fundaţiei Baylor se derulează din 2007 fără întrerupere.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră declară:„Este esenţial ca populaţia generală să înţeleagă cât de importantă este efectuarea testelor pentru HIV: nu putem trata decât bolile pe care ştim că le avem!De la momentul lansării programului şi până la sfârşitul anului 2018, la Baylor s-a testat gratuit 5,1% din populaţia regiunii Dobrogea. La nivelul comunităţii în care ne desfăşurăm activitatea am constatat de-a lungul timpului că, în urma sesiunilor de consiliere pre-testare, nivelul cunoştinţelor despre HIV creşte cu aproape 54%.

Echipa departamentului de consiliere şi testare voluntară a constatat un interes crescut la membrii comunităţii din Dobrogea pentru verificarea stării de sănătate:77% dintre cei care solicită acest serviciu o fac din proprie iniţiativă, nu la recomandarea cadrelor medicale.

Cum a evoluat infecţia cu HIV în Dobrogea de al an la an

Numărul cazurilor noi de infecţie cu HIV în judeţul Constanţa a înregistrat în 2018 o creştere faţă de 2017, când numărul de noi cazuri a fost de 37.

În judeţul Tulcea numărul de cazuri noi depistate în 2018 a scăzut cu două treimi faţă de anul precedent, când au fost raportate 9 cazuri.

Care a fost evoluţia infecţiei HIV la nivel naţional în 2018

Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA (CNLAS) a publicat raportul privind infecţiile HIV/SIDA din ţara noastră, la 31 decembrie 2018. În urma centralizării datelor obţinute de la Centrele Regionale de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA, până la 31 decembrie 2018 au fost înregistrate 691 de noi cazuri de infecţie cu HIV.

Din punctul de vedere al numărului de noi cazuri descoperite, judeţul Constanţa, cu cele 48 de cazuri de persoane diagnosticate cu HIV, se află pe locul 2 după Bucureşti, unde au fost diagnosticate 238 noi cazuri.

În România trăiesc 15.661 de pacienţi cu HIV/SIDA, dintre aceştia, 12.862 beneficiind de terapie antiretrovirală şi profilaxie post expunere. Raportul consemnează că 748 de persoane, copii şi adulţi cu HIV/SIDA, sunt pierduţi din evidenţe.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2344 secunde