500 de ani de la moartea lui Cristofor Columb

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
500 de ani de la moartea lui Cristofor Columb
Monden 20 Mai 2006 / 00:00 2313 accesări 0 comentarii

Spania comemorează, începînd de astăzi, împlinirea a 500 de ani de la moartea lui Cristofor Columb, prin numeroase expoziţii, concerte şi dezbateri publice. Comemorarea navigatorului a cărui naţionalitate nu a fost încă stabilită, dar despre care marea majoritate a cercetătorilor cred că este originar din Genova, în Italia, va începe printr-un concert grandios.

"Columb, marele navigator", este titlul operei cu care vor debuta evenimentele de comemorare în Spania, aceasta fiind o creaţie a compozitorului columbian Blas Emilio Atehortua. Opera va fi interpretată de orchestrele simfonice latino-americane din Columbia şi Republica Dominicană, cărora li se va alătura corul Radioteleviziunii Spaniole. Concertul va avea loc în piaţa centrală din Valladolid, centrul Spaniei. Acesta este oraşul unde a murit Cristofor Columb, pe data de 20 mai 1506 şi unde vor avea loc majoritatea evenimentelor de comemorare, care vor dura pînă la sfîrşitul anului 2006.

Astăzi vor avea loc ceremonii de comemorare şi la Huelva, sudul Spaniei, la mănăstirea La Rabida unde, în anul 1485, franciscanii l-au primit pe Columb care caută persoane interesate să-i finanţeze proiectul: o călătorie în Indiile Orientale, navigînd pe mare spre vest. După şapte ani de la sosirea lui în Huelva, regele Ferdinand de Aragon şi regina Isabela de Castilia au acceptat să susţină financiar proiectul lui Columb. După o călătorie de două luni la cîrma vasului "Santa Maria" şi caravelelor "La Pinta" şi "La Nina", pe 12 octombrie 1492, Columb şi echipajul său au debarcat în arhipelagul Bahamas, crezînd că au ajuns în Asia. Ulterior, navigatorul va mai face alte trei călătorii şi, la doi ani după încheierea ultimului voiaj, va muri bogat fără titluri de glorie, într-un anonimat total şi fără să ştie cu adevărat ce a descoperit.

La Valladolid a fost deschisă dejă o expoziţie de hărţi, manuscrise, cărţi şi gravuri despre cunootinţele ştiinţifice datorate călătoriilor pe mări şi oceane şi despre influenţa acestora asupra medicinei, farmaciei, botanicii, zoologiei. Tot la Valladolid va fi inaugurat un muzeu dedicat lui Cristofor Columb. Oraşele Lazarillo de Tormes, Santa Fe, Madrid, Torreon de Lozoya, Avila, Medina del Campo, Segovia, Salamanca, Burgos au organizat şi ele evenimente culturale dedicate lui Columb. Italia, presupusă ţara natală a lui Columb şi Statele Unite, ţară descoperită de acesta, nu organizează nici un eveniment major dedicat navigatorului.Pagina a fost generata in 0.1605 secunde