5,63 milioane de români cu vârsta peste 15 ani sunt fumători

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dependenți de nicotină sau nu 5,63 milioane de români cu vârsta peste 15 ani sunt fumători
Sănătate, Lifestyle 24 Septembrie 2019 / 19:13 808 accesări 0 comentarii

Reprezentantul INSP, Dr. Andra Curta, a precizat, marţi, că rezultatele cheie ale celui mai recent studiu global privind tutunul la adulţi (GATS România 2018) indică faptul că în momentul de faţă, în România, 5,63 de milioane de persoane sunt fumători curenţi de tutun, peste 3 milioane de bărbaţi şi aproape 2 milioane de femei.

„Consumatori curenţi de tutun în România sunt 5,63 de milioane de persoane, cu nota că de data aceasta, consumul de tutun include nu numai fumatul, ci şi consumul de tutun fără fum sau utilizarea produselor cu tutun încălzit. Fumători curenţi - asta însemnând fumători ai produselor clasice care se fumează, de la narghilea, pipă, trabuc, ţigări, ţigări rulate manual - avem 5,57 milioane de persoane, iar fumători de ţigări fabricate - acestea fiind ţigările care se vând în pachete industriale - avem 5,54 de milioane”, spune medicul.

„Dacă ne uităm pe tip de produs consumat şi pe gen, consumul curent de tutun este 30,7% în total, peste 40% la bărbaţi şi aproape 22% la femei. Fumătorii de ţigări fabricate sunt aproape 30% bărbaţi, peste 20% femei. Iar la produse cu tutun încălzit avem o prevalenţă de 1,3% mai mare la bărbaţi decât la femei”, completează aceasta.

Medicul a precizat că rezultatele studiului au indicat şi faptul că 27,4% dintre români fumează zilnic, numărul mediu de ţigări consumate zilnic fiind de 16,8: „4 din 10 români fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi”. Medicul a informat şi că potrivit aceluiaşi studiu, 71,5% din fumătorii zilnic din România sunt dependenţi de nicotină. „Există un indice care se calculează în funcţie de intervalul care trece de la trezire până la aprinderea primei ţigări, deci 71,5% fumează în primele 30 de minute după ce se trezesc”, a precizat reprezentantul INSP.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1574 secunde