6 lucruri interesante despre Novak Djokovic, câștigătorul Australian Open 2023

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

6 lucruri interesante despre Novak Djokovic, câștigătorul Australian Open 2023

03 Februarie 2023 / 10:35 338 accesări

Novak Djokovic este unul dintre cei mai buni jucători din istoria tenisului. Este sportivul care a petrecut cel mai mult timp în postura de lider al clasamentului ATP, poziție pe care a ocupat-o vreme de 374 de săptămâni și care deține zeci de recorduri în sportul alb. Mai jos vom prezenta 6 lucruri interesante despre proaspătul câștigător al turneului Australian.

1. Djokovic fost principalul favorit la câștigarea turneului, având o cotă de 2.00 la cele mai bine cotate case de pariuri licențiate în țară, deși în anul 2022 i-a fost refuzată participarea la turneu. Finalistul Stefanos Tsitsipas era favoritul numărul 2, iar bookmakerii ofereau o cotă de 6.00 pentru triumful grecului la Australian Open. După al 10-lea triumf obținut la Melbourne Park, Nole l-a egalat pe Rafael Nadal la numărul de turnee de Grand Slam câștigate (22).

2. Nole s-a gândit serios să se retragă din tenis în urmă cu 13 ani. Sârbul câștigase primul său turneu de Mare Șlem în anul 2008, dar apoi a fost învins de către Roger Federer în din cele 5 meciuri pe care le-au disputat ulterior la turnee de top și de 4 ori de către Rafael Nadal. Apoi, în anul 2010, a fost eliminat de către Jurgen Melzer în sferturile de finală ale Roland Garros, după un meci lung, care s-a întins pe parcursul a 5 seturi. Djokovic a mărturisit că a plâns mult după acel meci și chiar s-a gândit să renunțe la tenis, deoarece simțea prea multă presiune și nu era încă obișnuit cu acel ritm.

3. Actualul lider al clasamentului ATP este un adevărat poliglot, pentru că vorbește sârba, ca limbă maternă, precum și engleza, italiana, germana, franceza, portugheza, spaniola, araba, rusa, chineza și japoneza. Chiar dacă probabil nu este fluent în toate aceste limbi, Nole încearcă de fiecare dată să se adreseze reporterilor în limbile locale. Atunci când a fost întrebat de ce se străduiește să învețe atâtea limbi a răspuns: „Avem o zicală în țara noastră: Cu cât cunoști mai multe limbi străine, cu atât mai mult valorează persoana ta.”

4. Novak Djokovic este unul dintre cei trei sportivi care au reușit să câștige peste 100 de milioane de dolari din premii în circuitul masculin de tenis – ceilalți doi fiind Roger Federer și Rafael Nadal. După succesul de la Australian Open, totalul premiilor încasate de Nole se ridicată undeva la 159 de milioane de dolari. Pe lângă asta, tenismenii de top câștigă sume uriașe și din contractele de publicitate încheiate; Roger Federer stă cel mai bine la acest capitol: a încasat 90 de milioane de dolari într-un interval de 12 luni între anii 2019 și 2020. Se estimează că Djokovic încasează aproximativ 30 de milioane de dolari anual numai din publicitate.

5. Djokovic este unul dintre cei mai celebri sportivi vegani din lume, alături de Lewis Hamilton, Alex Morgan, Venus Williams sau Chris Smalling. Acesta nu consumă lactate, gluten, carne sau zahăr rafinat, ci urmează o dietă permanentă bazată pe plante, care îl ajută să reducă inflamația, să se recupereze mai rapid și să aibă mintea mai limpede. Nole și Hamilton sunt producătorii unuia dintre cele mai celebre documentare despre acest subiect, Game Changers (2018), care este disponibil pe Netflix. Și mai mult decât atât, Nole a deschis un restaurant vegan în Monaco în anul 2016, care se numește Eqvita.

6. Nole și-a cunoscut soția încă din adolescență, iar cei doi sunt împreună de când Nole avea 17 ani. Novak și Jelena (fostă Ristic) s-au căsători în vara anului 2014, iar primul lor prunc, Ștefan, s-a născut 5 luni mai târziu. Cel de-al doilea, Tara, s-a născut în septembrie 2017. Jelena se ocupă de fundația caritativă pe care au deschis-o cei doi, care are ca principal obiectiv îmbunătățirea sistemului educațional din Serbia.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1639 secunde