65 de ani de la înființarea Teatrului de Stat Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

65 de ani de la înființarea Teatrului de Stat Constanța

Cultură 23 Noiembrie 2016 / 11:05 783 accesări

O serie de spectacole gratuite, încununate de o Gală Aniversară, vor marca săptămâna aceasta împlinirea a 65 de ani de la înființarea Teatrului de Stat Constanța (TSC), piesele urmând să fie puse în scenă de regizori din Suedia, Grecia și Franța.

Prima premieră pe scena TSC a avut loc în anul 1951, când s-a jucat "O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, la sala Elpis, singura din oraș pe atunci.

"De-a lungul celor 65 de ani, teatrul nostru, care a purtat mai multe denumiri, dar și-a conservat identitatea, a avut și are mari actori, mari regizori, a montat piese ale unor mari dramaturgi români și străini și se poate lăuda, până în ziua de azi, cu numeroase premiere pe țară, adică spectacole ce au văzut lumina scenei românești pentru prima dată la Constanța: <Vilegiatura> și <Nora și soacra> de Goldoni, <Noaptea iguanei> de Tennessee Williams, <Nu va fi război în Troia> de Jean Giraudoux, <Diavolul la Boston> de Lion Feuchtwanger, <Operă pentru viitorii dictatori> de Andonis Doriadis sau spectacole ce se joacă în prezent, ca <Șobolanul rege> de Matei Vișniec și <Uciderea lui Gonzago> de Nedialko Iordanov”, arată, într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției.

Zilele Teatrului de Stat Constanţa vor fi deschise de "Cea mai frumoasă soție”, de Eugène Labiche, ultima premieră a TSC, care va fi urmată, joi, de "Titanic Vals”, celebra capodoperă a lui Tudor Mușatescu, apoi vineri de "Ursul”, o farsă de A.P. Cehov, premieră de succes a acestei stagiuni, și sâmbătă de "Șobolanul rege”, piesa celui mai jucat romancier român contemporan, Matei Vișniec.

Gala Aniversară se va desfășura duminică de la ora 17.00. Fanfara regiei de apă a județului va cânta, pentru început, în fața teatrului, marcând momentul aniversar. Festivitatea va începe cu momentul dezvelirii bustului celui care a pus piatra de temelie a teatrului și a donat această clădire, constănțeanul de origine greacă Demostene Tranulis. Un gest natural de recunoștință ce urmează după montarea, anul trecut, a plăcii comemorative dedicate acestui Mecena al teatrului.

În continuare, criticul de artă Doina Păuleanu va prezenta expoziția din foaierul teatrului, realizată pentru această ocazie de Filiala Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu TSC. Expoziția celor 17 pictori va putea fi admirată, începând din 23 noiembrie, de toți constănțenii care vor dori să onoreze invitația la spectacolele cu intrare liberă.

Începând de miercuri, în fiecare seară de la ora 18.00, constănțenii sunt așteptați la spectacole cu intrarea liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru menținerea ordinii, spectatorii vor trebui să treacă totuși pe la casa de bilete pentru a ridica tichete gratuite cu locuri.



12